MAKRON SE SASTAO SA RODITELJIMA BRUTALNO UBIJENE DEVOJČICE: Tuga i bes se pretvorili u politički SUKOB!
Policija, Foto: Facebook/Delphine Daviet

DRAMA

MAKRON SE SASTAO SA RODITELJIMA BRUTALNO UBIJENE DEVOJČICE: Tuga i bes se pretvorili u politički SUKOB!

Ubrzo nakon što se francuski predsednik Emanuel Makron sastao sa roditeljima devojčice u Jelisejskoj palati u utorak i obećao punu podršku, politički protivnici sa desnice i krajnje desnice optužili su vladu za propast porodice

Objavljeno:

Tuga i bes u Francuskoj zbog ubistva devojčice Lole Davijet (12), koja je pronađena u koferu u Parizu, pretvorili su se u politički sukob oko migrantskog statusa osumnjičene.

Lolino telo pronađeno je u petak u dvorištu u blizini stana u kojem je živela.

Dabija B. (24) uhapšena je u subotu zbog silovanja, mučenja i ubistva devojčice. Francuski mediji su preneli da je ona imigrant iz Alžira, kojoj je naređeno da napusti Francusku.

Ubrzo nakon što se francuski predsednik Emanuel Makron sastao sa roditeljima devojčice u Jelisejskoj palati u utorak i obećao punu podršku, politički protivnici sa desnice i krajnje desnice optužili su vladu za propast porodice.

Tokom sednice u Narodnoj skupštini, Marin Le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalni skup osudila je vladinu "labavu" migracionu politiku.

- Osumnjičeni za ovaj varvarski čin nije trebalo da bude u našoj zemlji; šta vas sprečava da konačno zaustavite ovu nekontrolisanu, tajnu imigraciju? - rekla je Marin Le Pen.

Premijerka Elizabet Born apelovala je na nju da "pokaže malo pristojnosti" i poštuje bol roditelja i sećanje na Lolu, rekavši: "Neka policija i pravosuđe rade svoj posao".

Lola je nestala u petak nakon što se nije vratila kući iz škole. Uveče je njeno telo pronađeno u koferu.

Obdukcijom je utvrđeno da je imala kardiorespiratornu insuficijenciju "sa znacima gušenja i kompresije grlića materice". Nađene su joj rane na licu, leđima i vratu, ali nisu dovele do njene smrti.

Beskućnik
foto: Facebook/Delphine Daviet

Kako je njen otac domar u zgradi, pogledao je snimak sa nadzorne kamere i video osumnjičenu Dabiju B. sa svojom ćerkom u hodniku zgrade u petak popodne. Muškarac (43) je osumnjičen da je pomagao u skrivanju tela.

Vladini politički protivnici brzo su istakli status Dabije B. kao ilegalnog imigranta.

Dabija je zaustavljena na francuskom aerodromu 20. avgusta jer joj je istekla boravišna dozvola. U Francusku je ušla legalno kao student pre šest godina. Dabiji B. je rečeno da napusti francusku teritoriju u roku od mesec dana, prema nalogu poznatom kao OQTF.

Dabija B. nije imala krivični dosije, pa joj nije određen pritvor. OQTF naredbe su ozloglašene jer se primenjuje samo jedna od 10, a Alžirci su među nacionalnostima za koje se smatra da će najverovatnije zloupotrebiti sistem.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin apelovao je na krajnju desnicu da razmisli o posledicama svojih reči, nakon što je krajnje desničarski bivši predsednički kandidat Erik Zemur nazvao zločin "frankocidom" ili ubistvom Francuza. U nekim političkim odgovorima bilo je, rekao je ministar radiju RTL, dosta nepristojnosti.

Nekoliko drugih ličnosti iz desnice takođe je kritikovalo vladu, a republikanski poslanik Erik Pože je rekao ministru pravde da je "Lola izgubila život zato što niste proterali ovog državljanina".

Misterija okružuje motiv ubistva, a advokat osumnjičene osudio je različite glasine koje kruže lokalno. Pariski tužilac je otkrio da su na nogama žrtve bile ispisane cifra jedan i nula, ali nije nagovestio zašto.

Pariz
foto: Facebook/Delphine Daviet

Jedan od potencijalnih motiva koji navode izvori bliski istrazi je svađa između glavne osumnjičene i Loline majke. Dabija B. je živela u istoj zgradi sa svojom sestrom, ali kada je tražila propusnicu za ulazak u stambeni blok, Lolina majka je to odbila.

Osumnjičena se nalazi u izolaciji u zatvoru Fren, južno od Pariza. Izveštaji pokazuju da je bila žrtva porodičnog zlostavljanja pre nekoliko godina i da bi trebalo da bude podvrgnuta psihijatrijskom pregledu.

Tihi protest u znak sećanja na Lolu otkazan je u sredu na zahtev porodice. Međutim, očekuje se miting na kome će učestvovati nekoliko političara krajnje desnice.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.