"KAD SAM GA ČUO, SKORO DA SAM PAO SA STOLICE": Makron na STUBU SRAMA, kritike pljušte sa SVIH STRANA
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

U KLINČU

"KAD SAM GA ČUO, SKORO DA SAM PAO SA STOLICE": Makron na STUBU SRAMA, kritike pljušte sa SVIH STRANA

Pretpostavlja da je Makronova poruka bila namenjena biračima kod kuće koji su zabrinuti zbog francuske vojne podrške Ukrajini i mogućnosti nuklearnog rata

Objavljeno: 17:04h

Izjava Emanuela Makrona da u slučaju ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Francuska ne bi upotrebila nuklearno oružje, naišla je na žestoke kritike političkih protivnika i drugih posmatrača, pre svega zato što se, nuklearna doktrina uglavnom ne iznosi u javnost.

- Francuska ima nuklearnu doktrinu zasnovanu na vitalnim interesima zemlje koji su jasno definisani - rekao je Makron.

Tim povodom, bivši francuski predsednik Fransoa Oland ističe da uverljivost priče o nuklearnom oružju "ne počiva na tome da kažemo šta ćemo da radimo".

- O tome treba govoriti što manje a biti spreman za što više - rekao je Oland za francuski radio, prenosi Politico.

Francuska je jedina nuklearna sila u Evropskoj uniji, a Makronova izjava da neće odgovoriti na eventualni nuklearni napad u Ukrajini "ili u regionu" verovatno neće ubediti zemlje EU koje su i članice NATO kao što su Poljska, Rumunija ili Slovačka. Član 5 Povelje NATO navodi da u slučaju napada na jednu članicu, ostale su u obavezi da priskoče u odbranu.

Bruno Tetro, zamenik direktora Fondacije za strateška istraživanja komentarisao je Makronovu "zanimljivu" odluku da iznese limite francuske nuklearne doktrine, kao i trenutak kada je dao tu izjavu.

- Po mom mišljenju, pravi odgovor trebalo je da bude: Neću da igram ovu igru... i Putin mora da zna da će izgubiti - naveo je on.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedija

Konkretno, Makron je odgovarajući na pitanje da li će se Francuska uzdržati od razmeštanja nuklearnih bombi kao odgovor na ruski nuklearni napad na ukrajinskom tlu, rekao "očigledno".

- Kad sam ga čuo, skoro da sam pao sa stolice - rekao je konzervativni poslanik Žan-Luj Tjero, potpredsednik odbora za oružanje snage u skupštini.

- To je politička greška. Jedan od principa debate o nuklearnom oružju je da postoji neizvesnost povodom toga šta se smatra vitalnim interesom - rekao je on.

Pretpostavlja da je Makronova poruka bila namenjena biračima kod kuće koji su zabrinuti zbog francuske vojne podrške Ukrajini i mogućnosti nuklearnog rata.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

Zvaničnici NATO nisu komentarisali Makronovu izjavu, ali nezvanično kažu da je politika Alijanse da ne govori u kojim uslovima nuklearno oružje bi ili ne bi bilo upotrebljeno. Osim Francuske, u Evropi još Velika Britanija ima nuklearno oružje, a među članicama NATO samo još SAD.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.