ŠTA SE TO DEŠAVA SA GASPROMOM? Rojters došao u POSED DOKUMENTA, POGLEDAJTE SAMO!
ilustracija, Foto: Profimedia

snabdevanje energentima

ŠTA SE TO DEŠAVA SA GASPROMOM? Rojters došao u POSED DOKUMENTA, POGLEDAJTE SAMO!

Prema trgovačkom izvoru koji je želeo da ostane anoniman, pismo se odnosi na smanjene isporuke gasovodom Severni tok 1, glavnom rutom snabdevanja Nemačkom

Objavljeno:

Ruski snabdevač gasom Gasprom rekao je da je „viša sila” kriva za smanjene isporuke gasa najmanje jednom velikom klijentu u Evropi od sredine juna, navodi se u dokumentu u koji je Rojters ušao.

Gasprom je prošle srede upozorio da ne može da garantuje bezbedan rad ključnog dela gasovoda Severni tok 1 kojim se gas isporučuje Nemačkoj, jer nije sigurno da li će mu turbina poslata Simensu na servis biti vraćena.

Gas
foto: Profimedia

Ruska kompanija je sredinom juna smanjila isporuke gasa Nemačkoj za 60 odsto zbog, kako su naveli, odlaganja turbine iz upotrebe. Siemens je poslao turbinu u fabriku u Kanadi, koja ju je blokirala pošto je uvela sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Klauzula „viša sila“.

Prošlog četvrtka, Gasprom je aktivirao klauzulu o „višoj sili” kako bi se zaštitio od plaćanja kompenzacije za smanjene isporuke određenim kupcima u Evropi od 14. juna, tvrdeći da je propustio da zbog vanrednih okolnosti, prema dokumentu od 14. jula.

To znači da Gasprom ne mora da plaća nadoknadu za smanjenu isporuku gasa.

Prema trgovačkom izvoru koji je želeo da ostane anoniman, pismo se odnosi na smanjene isporuke gasovodom Severni tok 1, glavnom rutom snabdevanja Nemačkom.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

„Gasprom“ nije odgovorio na Rojtersov zahtev da komentariše najavu „više sile“.

Kanada je odobrila isporuku turbine Nemačkoj

Zapad sada sa strepnjom iščekuje da li će Gasprom otvoriti slavinu za gas, primećuje Rojters.

Kanada je od tada odobrila isporuku turbine Nemačkoj, a ruski list Komersant je objavio da je ona stigla u ponedeljak. Gasovod je 11. jula zatvoren na 10 dana radi redovnog održavanja i trebalo bi da bude otvoren krajem ove nedelje.

Austrijska naftna i gasna grupa OMV saopštila je u ponedeljak da očekuje da će se isporuke gasa iz Rusije gasovodom Severni tok 1 nastaviti kako je planirano.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.