PRVI TRAMPOV RAT? Kinezi iznervirani, Peking se ubrzano priprema za VOJNU INTERVENCIJU! (FOTO)
Foto: Reuters / Carlo Allegri

novi sukobi!

PRVI TRAMPOV RAT? Kinezi iznervirani, Peking se ubrzano priprema za VOJNU INTERVENCIJU! (FOTO)

Trampov animozitet prema Kini izazvao je oštre reakcije u Pekingu, a najavljuje se čak i upotreba vojne sile
Objavljeno:

Obe strane tvrde da predstavljaju celu Kinu - za koju smatraju da uključuje teritoriju onog drugog. Ovi sukobljeni stavovi izazvali su krizu u tom delu sveta, koja je nekoliko puta pretila da eskalira u rat.

Neslaganje datira iz 1927, kada je u Republici Kini izbio građanski rat. Epilog rata bio je pobeda komunista Mao Cedonga i poraz nacionalističke vlade Kine 1949.

Ipak, nacionalisti su pobegli na Tajvan, koji je bio pod kontrolom njihovih vojnika. U međuvremenu su borbe prestale, ali su dve strane i dalje polagale pravo na celu Kinu. I tako je prošlo skoro 100 godina, a građanski rat nikada nije zvanično završen. Zvanično ime Tajvana je Republika Kina, dok se Kina sa sedištem u Pekingu naziva Narodna Republika Kina.

foto: AP / Andy Wong

U međuvremenu, sukob "dve Kine" postao je stvar hladnoratovske igre. SSSR je momentalno priznao Peking kao jedinu legitimnu kinesku vladu, dok su SAD priznavale nacionaliste na Tajvanu. Vlada Tajvana čak je zauzimala stolicu u Ujedinjenim nacijama, i to u ime cele Kine!

Onda su došle sedamdesete, a svet je polako počeo da prihvata realnost podeljene Kine. U međuvremenu su se uloge u UN zamenile, pa je Peking preuzeo stolicu od Tajvana 1971.

foto: Reuters

Naredne godine predsednik SAD Ričard Nikson putuje u Peking, a osam godina kasnije SAD menjaju politiku i dižu ruke od Tajvana. Slično su postupile i mnoge druge zemlje.

Od te 1979. nijedan američki predsednik nije razgovarao sa predsednikom Tajvana - sve do prošlog petka. Slučajno ili ne, tek nekoliko sati posle Trampovog nesmotrenog poteza u Pekingu su se sastali predsednik Kine Si Đinping i ikona američke diplomatije Henri Kisindžer.

(Espreso.co.rs / Blic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.