MOSKVA PREDLAŽE SUSRET PUTINA I ZELENSKOG, ALI POD OVIM USLOVOM: Medinski saopštio detalje
Vladimir Medinski, Foto: Profimedia

pregovori se nastavljaju

MOSKVA PREDLAŽE SUSRET PUTINA I ZELENSKOG, ALI POD OVIM USLOVOM: Medinski saopštio detalje

Prema njegovim rečima time će, uz uslov da se brzo radi na sporazumu i nalaženju neophodnog kompromisa, mogućnost zaključivanja mira biti mnogo bliža

Objavljeno:

Moskva predlaže susret predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog istovremeno sa parafiranjem sporazuma između dve države na nivou šefova diplomatije, izjavio je danas šef ruske delegacije na pregovorima u Istanbulu Vladimir Medinski.

"Mi smo danas, posle sadržajnog razgovora usaglasili i predlažemo rešenje po kojem je susret dvojice predsednika moguć istovremeno sa parafiranjem sporazuma ministara spoljnih poslova, tim pre što je u momentu parafiranja i razmatranja detalja sporazuma moguće razmatranje različitih političkih nijansi i detalja", rekao je Medinski novinarima nakon pregovora u Istanbulu, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima time će, uz uslov da se brzo radi na sporazumu i nalaženju neophodnog kompromisa, mogućnost zaključivanja mira biti mnogo bliža.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Rusija predlaže da se najpre pripremi sporazum, zatim da ga utvrde pregovarači, potvrde ministri spoljnih poslova na sastanku, nakon čega bi se razgovaralo o mogućnosti sastanka šefova država na potpisivanju ovog dokumenta, objasnio je Medinski. ; "Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ti predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i biće predstavljeni predsedniku. I naš odgovor će biti dat", rekao je on, dodajući da su pregovori protekli uspešno.

Medinski je rekao da Rusija preduzima dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini koji se odnose na politički i vojni deo. ; Kako prenosi Tass, pisani predlog Ukrajine uključuje zabranu proizvodnje i razmeštanja svih vrsta oružja za masovno uništenje. ; Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je Ministarstvo odbrane, po rezultatima prvog dana rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu, odlučilo da drastično smanji vojnu aktivnost u blizini Kijeva, na černigovskom i kijevskom pravcu radi uspeha pregovora.

"Ministarstvo odbrane Rusije, da bi povećalo medjusobno poverenje i stvorilo uslove za dalje pregovore i ostvarilo krajnji cilj - postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma, odlučilo je da radikalno, višestruko, smanji vojnu aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu", rekao je Fomin.

On je dodao da ruska strana polazi od toga da će se "u Kijevu doneti relevantne osnovne odluke i stvoriti uslovi za dalji normalan rad".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.