RUSKA DELEGACIJA NAJAVILA JOŠ DVA KORAKA KA DEESKALACIJI SUKOBA: Drugi je ključan!
Ilustracija, Foto: Profimedia

završava se sve?

RUSKA DELEGACIJA NAJAVILA JOŠ DVA KORAKA KA DEESKALACIJI SUKOBA: Drugi je ključan!

Prvi je u vojnoj, a drugi u političkoj sferi

Objavljeno: 15:08h

Nakon završetka mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, ruska delegacija je najavila dva koraka za deeskalaciju sukoba u Ukrajini.

Prvi je u vojnoj, a drugi u političkoj sferi.

Što se tiče prvog koraka u vojnoj sferi, Rusija je najavila drastično smanjenje vojnih aktivnosti u Kijevu i Černigovu, prema rečima zamenika ruskog ministra odbrane Aleksandra Fomina.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/ TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

On je rekao da je takva odluka doneta zbog činjenice da pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, prelaze na praktičnu ravan i uzimajući u obzir principe o kojima je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

Fomin je naveo da je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u cilju povećanja međusobnog poverenja i stvaranja neophodnih uslova za dalje pregovore i postizanje krajnjeg cilja - potpisivanja navedenog sporazuma, odlučilo da se radikalno smanji vojna aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu.

Drugi korak je ključan

Što se tiče drugog koraka ka deeskalaciji sukoba, on će biti preduzet u političkoj sferi i tiče se susreta ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Kako je rečeno, postoji mogućnost sastanka Putina i Zelenskog istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministara spoljnih poslova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.