HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA PODIŽE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE: Poznato i od kada, objavljeni novi cenovnici
Struja, Foto: Profimedia

HRVATSKA

HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA PODIŽE CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE: Poznato i od kada, objavljeni novi cenovnici

Električna energija će poskupeti više od onoga što je najavio premijer Andrej Plenković sredinom februara

Objavljeno:

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cenovnike za električnu energiju koji će se primenjivati od 1. aprila

Električna energija će poskupeti više od onoga što je najavio premijer Andrej Plenković sredinom februara.

Povećanje cena će osetiti većina od 1,43 miliona domaćinstava koliko ih je u Hrvatskoj bilo prošle godine, s obzirom da HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi, prenosi portal energetika-net.com.

Vlada je sredinom februara donela mere kako bi uticala na cene energije, prema kojima PDV na električnu energiju ostaje 13%, a premijer je najavio da bi električna energija za domaćinstva trebala poskupeti do 9,6%. Bez vladinih mera rast cena za bi iznosio 23%, s obzirom na to da je cena električne energije na berzama učetvorostručena za godinu dana.

Rast i iznad 11%

Međutim, objavljeni cenovnici HEP-a sugerišu da će poskupljenje za većinu građana koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama, biti veće od očekivanog.

Rast cene električne energije od 9,6% se ne odnosi na sve potrošače u kategoriji domaćinstava. Kad se primene tarifne stavke koje su objavili HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, domaćinstva sa jednotarifnim brojilom (kojih u Hrvatskoj ima oko 31%) kod tog snabdevača će od 1. aprila dobiti više račune za 8%, dok će dvotarifni kupci dobiti veće račune za 11%.

Da li će računi još više rasti zavisiće od odluke HEP-a da li će početi sa naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi bi porasli za 11%, odnosno 14%.

Što se tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosečan rast iznositi 14%, a ako se počne sa naplatom solidarne naknade, onda rast ide na 17%. Ove kalkulacije uključuju i PDV, kaže Nenad Kurtović iz udruženja Splitski potrošač.

E.on, GEN-I, HEP Opskrba

Takođe, cene je za 17% već povećao i slovenački GEN-I, koji ima zanemariv broj maloprodajnih kupaca u Hrvatskoj. Novi cenovnik stupio je na snagu 1. marta, i to u delu koji se odnosi na energiju, što će rezultirati povećanjem troškova za približno 13%. Međutim, s obzirom da od 1. aprila stupa na snagu i odluka HERA-e o povećanju mrežarine, troškovi domaćinstava će od 1. aprila 2022. porasti za ukupno 17%.

E-on, drugi snabdevač, još nije najavio nikakvu promenu, a propisi ga obvezuju da promenu cene za domaćinstva mora najaviti 30 dana unapred, a postoji i interno uputstvo HERA-e da se promena kupcima mora najaviti u roku od 45 dana. E.On na svom veb sajtu cene nije menjao od 1. aprila 2020. i nije poznato da li planira povećanje.

1 / 5 Foto: Profimedia

Decembarski rast mrežarine

Negativan uticaj na cenu električne energije daje i povećanje mrežarina u distribuciji i prenosu električne energije, koje imaju udeo od čak 25% u krajnjem računu, dok su ostale stavke cena energije, PDV i naknada za OIE, kao i solidarna naknada.

To povećanje je u decembru izglasala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

U HERI su tada rekli da će se prosečna naknada za korišćenje mreže za krajnje kupce iz kategorije preduzetništva na niskom naponu na godišnjem nivou povećati za 4%, a za krajnje kupce iz kategorije domaćinstava za 8,1%.

(Esproso/ENERGETIKA-NET.COM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.