SKANDAL U JASENOVCU! Ustaše postavile spomen ploču s natpisom: ZA DOM SPREMNI!
Foto: udhos-zagreb.hr / Promo

iznad zakona

SKANDAL U JASENOVCU! Ustaše postavile spomen ploču s natpisom: ZA DOM SPREMNI!

Spomen-obležje na kojem je uklesana ustaška krilatica se našao u samom centru Jasenovca, a javno isticanje ove krilatice se zakonom zabranjuje u Hrvatskoj
Objavljeno: 17:06h

- U mestu gde je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa ‚‚Za dom spremni", gde se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj ‚‚pozdrav" svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na taj period eklatantan primer ne samo revizionizma i negiranja istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve", kaže Klasić za ‚‚Novosti". Hrvoje Klasić, istoričar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju reč o provokaciji.

On je pojasnio da postoji lažna dilema da li je reč o ustaškom ili ‚‚starom hrvatskom pozdravu".

foto: udhos-zagreb.hr / Promo

Klasić podseća da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić pozvao u pomoć istoričare da se izjasne oko ustaškog pozdrava ‚‚ Za dom spremni".

- S obzirom da se nijedan istoričar nije javio kako bi predočio bilo kakav dokaz u prilog tezi da je reč o pozdravu koji je detektovan bilo kada izvan ustaškog pokreta i NDH, smatram da je i za njega dilema rešena. Kao predstavnik vlasti, on mora da štiti pravni i ustavni poredak Hrvatske, te postupi u skladu sa zakonom i Ustavom, tako da počne kažnjavati javno isticanje i korištenje ovoga, bez sumnje, ustaškog pozdrava - poručio je Klasić.

(Espreso.co.rs / Izvor: blic.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.