Hrvatski župnik: NDH nije bila zločinačka, nisam video dokaze da je Pavelić zločinac!
Foto: Profimedia

Besramno!

Hrvatski župnik: NDH nije bila zločinačka, nisam video dokaze da je Pavelić zločinac!

U bazilici Presvetog srca Isusova u Zagrebu održana je misa za 35 generala i pukovnika Nezavisne Države Hrvatske, a ovo je razgovor sa župnikom koji na čelu te crkve
Objavljeno: 23:41h

Nakon svega, ponavljamo mu pitanje misli li da je NDH bila zločinačka tvorevina, a on opet kratko odgovara: ‘Ne’, pa dodaje kako država ne može biti zločinačka, to može biti samo režim. Napominjemo mu kako je to režim koji je bio zasnovan na rasnim zakonima, a pater Matić kaže da su rasni zakoni za svaku osudu i da ‘treba razlikovati tu želju da Hrvatska bude svoja država i režim kakav je bio’.

Na ovoj misi, kaže nam pater Matić, on neće učestvovati jer neće biti tu zbog drugih dužnosti. No u istoj bazilici tradicionalno se kraj godine obeležava održavanjem mise za Antu Pavelića, a i septembarska misa za ustaške generale postala je već tradicionalna, samo o njoj se u javnosti manje zna. Više o njima istražio je Antifašistički Vjesnik, uz pomoć arhivske građe doznali su da je reč je o ljudima iz vojnog vrha NDH, koji su direktno odgovorni za kolaboraciju s nacističkim okupatorom, istrebljivanje stanovništva, ubistva žena i dece, održavanje okupacijske uprave i upravljanje koncentracijskim logorima. Na primer, ustaški general Antun Nardelli, koji je zapovedao ustaškim snagama prilikom spomenute ofanzive u istočnoj Bosni, bio je i jedan od zapovednika napada na Petrovu goru, kada je oko 1800 ljudi odvedeno u logore.

Misa se drži i za visoke ustaške oficire Josipa Šolca, Artura Gustovića i Mirka Gregorića, koji su bili među zapovednicima ofanzive na Kozaru, koja je rezultirala sa više od 50.000 ubijenih i interniranih civila. General Tomislav Sertić, ustaša od 1940. godine, kao zapovednik Prve ličke ustaške bojne predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog stanovništva, a general Slavko Skoliber je kao zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zdruga bio jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu. Na suđenju 1945. godine zaključeno je kako Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za provođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Pavelić i Mile Budak.

No kako stoji u najavi mise, za njene organizatore ti ustaški zločinci su ‘hrvatski mučenici’, a sami organizatori potpisali su se kao njihovi ‘Poštovaoci’. U spomenutoj najavi zagrebačke mise, pozivaju se također i svi Hrvati domovine i sveta da se ‘sete svetim misama zadušnicama hrvatskih mučenika’.

(Espreso.co.rs / Portal Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.