Ubistvo ambasadora Jugoslavije u Švedskoj bilo je osveta za likvidaciju ustaškog monstruma! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Švedska policija

Misterija rešena

Ubistvo ambasadora Jugoslavije u Švedskoj bilo je osveta za likvidaciju ustaškog monstruma! (FOTO) (VIDEO)

Njegovo vezivanje bila je poruka Udbi da je Rolović, bivši šef Udbe, ostavljen potpuno bespomoćan
Objavljeno: 13:04h

Švedska policija bila je blizu toga da zaustavi atentat na Rolovića, i to u nekoliko navrata. Jedna policijska kontrola zaustavila je četiri stranca u starom Fordu Taunusu, s jednom sasvim izlizanom gumom. Miro Barešić pokazao im je svoj jugoslovenski pasoš. Niko od njih nije bio vlasnik automobila. Policijska patrola pustila ih je da iz Borasa, 408 kilometara jugozapadno od Stokholma, nastave put pod uslovom da pokažu dokumente da je auto njihov kad se vrate s puta.

foto: Google maps

Nekoliko sati kasnije, na izlazu iz grada Orebra, 162 km zapadno od Stokholma, ponovo ih je zaustavila policijska patrola. Od Anđelka Brajkovića, koji je bio za volanom, policajci su zatražili vozačku dozvolu. Odgovorio im je da ju je zaboravio u stanu u Geteborgu. Ni Brajković ni bilo ko drugi od njih nije imao položen vozački ispit. Policija ih je ponovo pustila uz uslov da Brajković nakon povratka u Geteborg na policiji pokaže vozačku.

Spomenik ustaškom teroristi osvanuo krvavih ruku (FOTO)

- U Stokholm nisu krenuli da traže posao, kako su rekli policijskim patrolama koje su ih zaustavile, već da otmu ambasadora Vladimira Rolovića i osoblje jugoslovenske ambasade kako bi prisilili Tita i jugoslovensku vladu da oslobode devetoricu Hrvata u zatvorima, tvrdi se u presudi. Ako Tito ne popusti njihovim zahtevima, planirali su ubiti ambasadora Rolovića i što više zaposlenih u ambasadi.

foto: Printscreen Youtube/YU O Laki

Rolović nije bio samo šarmantan diplomata. On je bivši šef Udbe i jugoslovenskog zloglasnog logora Golog otoka. Rolovićeva specijalnost bila je lov na ustaše i četnike. Po činu je bio rezervni general-major. Među emigrante se uvukao nemir: da li je Rolović poslat u Švedsku da sredi njih?

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.