Ubistvo ambasadora Jugoslavije u Švedskoj bilo je osveta za likvidaciju ustaškog monstruma! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Švedska policija

Misterija rešena

Ubistvo ambasadora Jugoslavije u Švedskoj bilo je osveta za likvidaciju ustaškog monstruma! (FOTO) (VIDEO)

Njegovo vezivanje bila je poruka Udbi da je Rolović, bivši šef Udbe, ostavljen potpuno bespomoćan
Objavljeno: 13:04h

Pitam ga za sliku Udbinog agenta Ilije Stanića koju je Barešić ostavio na radnom stolu ambasadora Rolovića. Njemu je taj detalj poznat.

foto: Švedska policija

- Pa to je bila poruka Udbi i Titu da je ubistvo Rolovića u stvari bila osveta.

I istražitelj je želeo da zna kako to da je fotografija jednog stranog lica završila na stolu ambasadora. Barešić mu je rekao da je ta slika na stolu ostala slučajno.

- Izvadio sam novčanik jer sam u njemu imao napisano ime Hrvata za kojeg smo hteli da zatražimo od Beograda da ga oslobodi. Zvao se Vlado Čerkez. Onda sam čuo viku u hodniku ispred vrata. Otrčao sam do njih i počeo vikati da ne ulaze jer ću ih ubiti. Tako sam ostavio tu sliku na stolu jer mi je i ona bila u novčaniku, ispričao je tada Miro Barešić.

foto: Printscreen / Youtube

Ubistvo Rolovića kao osveta za ustaškoga generala Luburića. Taj novi pogled na 45 godina staro ubojstvo pomaže mi da bolje razumem stvar. Rolović je pružao otpor, ali Barešić ga je udarcem pištolja u glavu onesvestio i odvukao u kancelariju. Barešić i Anđelko Brajković su u stvari uspeli da otmu Rolovića. Ali umesto da traže razmenu za zatvorene Hrvate, kao što su rekli da im je bila namera, oni su ispalili tri metka Roloviću u glavu. Sud je ubistvo ocenio okrutnim zato što je ambasador bio bespomoćan.

Ustaša koji je ubio Jugoslovenskog ambasadora dobio spomenik u Hrvatskoj!

Petoro osoba osuđeno je za ubistvo Vladimira Rolovića: Miro Barešić (1950.) i Anđelko Brajković (1948.) za ubistvo, pokušaj ubistva i protivzakonito pritvaranje, te Ante Stojanov (1936.), Stanislav Miličević (1950.) i Marinko Lemo (1943.) za pomoć pri protivzakonitom pritvaranju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.