OVAKO PLENKOVIĆ BRANI SVOJE POTEZE TOKOM ZEMLJOTRESA U PETRINJI: Održan važan sastanak u Hrvatskoj!
Ne slažem se da sastav nije proradio na vreme, Foto: printscreen

premijer hrvatske

OVAKO PLENKOVIĆ BRANI SVOJE POTEZE TOKOM ZEMLJOTRESA U PETRINJI: Održan važan sastanak u Hrvatskoj!

Početak odbrane

Objavljeno:

Premijer Andrej Plenković danas je posetio područja Sisačko-moslavačke županije koja su stradala u potresu. Nakon obilaska Petrinje premijer je dao izjavu novinarima. Na početku je rekao da je upravo održao sastanak sa Štabom zaduženim za posledice potresa.

“Potpredsednik Medved ovde će biti praktično svakoga dana. Danas ćemo posetiti Gavrilović i logistički potres Crvenog krsta. Otići ćemo u Glinu i na kraju u Sisak.

“Radimo na iznalaženju financijski sredstava, Državna banka primila je 59 miliona kuna uplata. Crveni krst dobio je više od 35 miliona kuna. Odaziv je velik, cenimo angažmana naših sugrađana koji su dali od svojih sredstava. Sada tu aktivnost trebamo strukturirati na najbolji način”, rekao je premijer.

Plenković se nije složio s tim da sastav civilne zaštite nije profunkcionisao na vreme.

“Bili smo tu unutra sat vremena. u tom trenutku nitko nije mogao steći uvid u razmere šteta. Nema aktera u sustavu civilne zaštite ili Otadžbinske sigurnosti koji nije bio na licu mesta”, tvrdi premijer.

‘Sledimo načelo postupnosti’

“S obzirom na to da je potres bio 30. decembra u 12 i nešto sati, mi smo pre zatvaranja Države banke iznašli 120 miliona kuna pomoći”, rekao je premijer.

Novinari su rekli da nisu uvereni da je sastav pomoći stradalim ljudima proradio na vreme, navodeći primere s terena i tražeći premijerovo objašnjenje za situaciju.

“Načelo postupaka podrazumijeva da se ide postupno. Otklanjam pokušaje demontiranja države, koja je u godini iz nas pokazala snagu da pomogne svakom građaninu i porodici u meri koja još nije viđena van ratnih okolnosti. Ovo je bio drugi ogroman potres u devet meseci. Velika je razlika između grada Zagreba i ovog kraja”, kazao je.

“Imamo ljude u ruralnim sredinama, mnogi imaju stoku i ne žele ići u privremeni smeštaj, ne žele napuštati domove bez obzir na to u kakvoj su situaciji”, priča Plenković.

“Nemojmo očekivati da će nakon potresa 6,2 po Richteru situacija izgledati kao da ste došli u apoteku”, kaže.

Utvrdiće se krivac za lošu gradnju

Na pitanje ko je odgovoran za oštećenja kuća obnovljenih nakon rata Plenković je kazao da krivca treba utvrditi.

“Sve se to mora ispitati. Ako neka kuća nije napravljena tako da izdrži seizmičke udare, sigurno će se utvrditi ko je i zašto do toga doveo”, rekao je.

Govoreći o pomoći iz Državne riznice, premijer je kazao da će novac biti kanalizovan prema dogovoru sa Štabom, gradonačelnicima i županom. Objasnio je kako šatori iz robnih rezervi nisu deljeni jer nema smisla ljude stavljati da spavaju u neugrejane šatore. Dodao je kako će deo kontejnera predviđenih za potrebe lečenja Covida zbog pada broja zaraženih uskoro biti preusmereni na Baniju.

Ponovo se osvrnuo na lošu kvalitet gradnje objekata nakon rata.

“Nakon Domovinskog rata obnovljeno je 156 hiljada objekata. To je kao da je država izgradila deset Šibenika. Preko 95 posto sredstava došlo je od hrvatskih poreznih obveznika. To je bio veliki poduhvat, normalno da je bilo propusta”, rekao je premijer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/telegram hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.