Tuđman hteo podelu BiH sa Srbima! Ubeđivao Ameriku da je to u njenom interesu!
Foto: Profimedia

igrali se sa narodom

Tuđman hteo podelu BiH sa Srbima! Ubeđivao Ameriku da je to u njenom interesu!

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. godine pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH
Objavljeno:

U depeši se ističe da je telefonski razgovor sa Tuđmanom inicirao Cimerman kako bi ga pohvalio jer je pristao da odblokira kasarne JNA u Hrvatskoj i da mu objasni zašto SAD ne mogu da priznaju Hrvatsku, ali da je Tuđman veoma brzo razgovor skrenuo na BiH i njegove planove o podeli.

Hrvati nam opet prete: Srbija nikada neće postati članica EU! Spremni smo na protivmere! - Bilo nam je jasno da Tuđman jednostavno ne može da shvati da muslimani imaju bilo kakvo pravo da odlučuju o sudbini BiH. Potpuno je odbacio ambasadorovo mišljenje da je Izetbegović razumna osoba koja želi postići kompromis. Tuđman je za Izetbegovića rekao da je turski čovek koji želi da stvori veliku Bosnu. Rekao je da ako mi to dozvolimo, Hrvati će biti prepušteni sudbini u terorističkoj kampanji koja ne bi poštedela ni Zagreb - piše u dokumentu.

foto: Profimedia

Razgovor je dalje, kako je navedeno, iz faze bizarnog prešao u "fazu košmara", kada je Tuđman počeo da zastupa srpsku poziciju, tvrdeći da je za mir potrebno da se reši položaj dva miliona Srba zapadno od Drine, te da tenzije mogu jedino trajno da se reše crtanjem novih granica. - Ako vi i Milošević podelite BiH, biće rata. Šta očekujete da će tada muslimani uraditi - rekao je američki ambasador i napomeno u depeši da je Tuđman svojim argumentima praktično obeležio hrvatsku politiku prema Srbima u sopstvenoj zemlji.

foto: Profimedia

Na dalje insistiranje Tuđmana da je podela BiH jedino rešenje koje će muslimani morati prihvatiti ako Srbi i Hrvati istraju, Cimerman je razgovor skrenuo na Srbiju, istakavši da Zapad mora da pokaže Miloševiću da otimanje BiH nije odgovor. Onda je, kako je istaknuto, otvoreno kritikovao njemačku politiku prema BiH, prenosi taj list.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.