Tuđman hteo podelu BiH sa Srbima! Ubeđivao Ameriku da je to u njenom interesu!
Foto: Profimedia

igrali se sa narodom

Tuđman hteo podelu BiH sa Srbima! Ubeđivao Ameriku da je to u njenom interesu!

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. godine pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH
Objavljeno:

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman je početkom 1992. godine pokušao da ubedi SAD da je u njihovom interesu da Srbi i Hrvati podele BiH, te je potvrdio da je o tome razgovarao ne samo sa Slobodanom Miloševićem, već i sa liderima Srba u BiH koji Hrvatima nude dogovor, navedeno je u depeši od februara 1992. godine koja je iz američke ambasade u Beogradu upućena u Stejt department, a deklasifikovana je prošlog meseca.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! Kako je istaknuto, Tuđman je pokušao da dokaže da će muslimani dovesti pola miliona Turaka, kao i da će se preko Sandžaka i Kosova povezati sa Turskom, prenose "Nezavisne".

foto: Profimedia

Uzimajući u obzir "visoki natalitet muslimana", kako piše u depeši, muslimanska država u Evropi ne bi bila u interesu ni Amerike ni Evrope.

Dočekivali su Gotovinu, sada traže sastanak sa Vučićem!

U depeši je istaknuto da je američki ambasador Voren Cimerman bio šokiran ovim tvrdnjama, uz napomenu da je interes za podelu BiH u Tuđmanu verovatno pobudio Slobodan Milošević tokom razgovora u Briselu. Navedeno je da je Cimerman upitao Tuđmana kako je moguće da sa Srbima ratuje u Hrvatskoj, a da istovremeno s njima pregovara u BiH, Tuđman je, kako se tvrdi u depeši, odgovorio da je BiH veštačka država stvorena voljom kolonijalnih sila, a da je Hrvatska stara država koja se prostirala do Zemuna, te da je neophodno da u interesu mira Srbi i Hrvati postignu dogovor u BiH, s tim da bi muslimanima bila prepuštena teritorija Sarajeva s okolinom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.