Hrvatska sramota veka: Rehabilitovan Alojzije Stepinac!
Foto: Profimedia

Nasilno prekrajanje istorije!

Hrvatska sramota veka: Rehabilitovan Alojzije Stepinac!

Poništena prsuda kojom je bivši zagrebački nadbiskup osuđen je na 16 godina zatvora sa prisilnim radom i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava
Objavljeno: 12:25h

Revizija postupka je sprovedena na osnovu Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga krivična nastala zloupotrebom političke moći, mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu".

foto: Profimedia

Stepinac je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje zbog protivljenja SPC Stepinčevoj kanonizaciji. SPC smatra da se Stepninac nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani.

(Espreso.co.rs / RTS)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.