HRVATSKA U ŠOKU, MILANOVIĆ NIJE HTEO DA POLOŽI VENAC NA TUĐMANOV GROB! Objašnjenje je sve šokiralo
Zoran Milanović, Foto: AP, Profimedia

NEVEROVATAN GEST PREDSEDNIKA HRVATSKE

HRVATSKA U ŠOKU, MILANOVIĆ NIJE HTEO DA POLOŽI VENAC NA TUĐMANOV GROB! Objašnjenje je sve šokiralo

Potvrdio je da zbog toga što je rekao neće ići u nastavak programa proslave Dana državnosti

Objavljeno: 10:37h

Državni vrh republike Hrvatske položio je vence na Mirogoju u obeležavanju Dana državnosti. Predsednik Milanović ne slaže se sa ovim datumom, a na Mirogoj je, kaže, došao iz poštovanja prema mrtvima.

- Obeležavam ovaj Dan državnosti i na Mirogoju samo zbog mrtvih. To je minimum obzira koji ću uvek pokazati. To je ipak odluka koju je doneo Sabor, ali znamo da Sabor sa većinom može doneti bilo kakvu odluku. Ništa aktivno ne preduzimam protiv takve odluke. Ovakve vrste iznude odnosno uterivanja nečega što se još naziva i Danom državnosti, nije dobro - rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

- Zajednička nit nacije bio je onaj datum koji smo obeležavali 17-18 godina i nito se zbog toga nije bacao u trans, ali je svima bio prihvatljiv. Ovo je drugačije, ovo je praznik jedne političke organizacije. I meni ovaj datum nešto znači, to je datum kada je sastavljen prvi demokratski izabran Hrvatski sabor sa tri veća u socijalizmu - nastavio je.

- Simboličkim datumima koji nas vežu u osnovi mora biti barem to da nisu skoro nikome problematični. Na referendumu za Hrvatsku nezavisnost, glasali su skoro svi u Hrvatskoj, osim jedne manjine, ali mislim da je i tim ljudima taj datum danas prihvatljiv, jer nije agresivan i uvredljiv, nikoga posebno ne ističe, a zajednički je - rekao je.

Potvrdio je da zbog toga što je rekao neće ići u nastavak programa proslave Dana državnosti.

- Neću, to je program Vlade. To je u skladu s onim što govorim i to je moj stav. Uprkos njima sam dobio poverenje. Isto sam govorio i za ceremonijalne uniforme, to se neće koristiti dok sam ja predsednik. Ako hoće neki drugi predsednik, može, ali neka nađe neke naše uniforme, a ne Mađarske - dodao je.

Rekao je da ne bojkotuje proslavu, nego predizborni skup, kako je nazvao ovaj program Vlade.

Misli da je zakonska odluka o ovom datumu bojkot zdravog razuma i volje većine u ovoj zemlji.

- Pre 30 godina na današnji dan, demokratskim načinom konstituisan je jedan višestranački sabor u kojem je apsolutnu većinu imala jedna politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. To ne može biti praznik svih, tu je bilo još opcija, barem još dve, tri velike. To isticati kao praznik Hrvatske državnosti je jako pretenciozno. To su osetljive stvari, treba da nađemo nešto što za početak nikome ne smeta. Mi smo etnička država. Za mene su rodoljublje svest i samosvest, ovo što vam upravo govorim. Kritički osvrt i patriotizam prema onom što jesam. Da ne tražim uzore ili tradiciju koja ne postoji i ne treba mi - rekao je.

Odgovorio je i Vladimiru Šeksu koji je pozvao na opoziv predsednika

- Neka ga pokrene. Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, niko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova Hrvatske države u poslednjih 30 godina i iza njega je ostao teško izbrisiv trag, odnosno netrag. Neka pokrene. Ko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vreme rata. Za to su mnogi bili pred sudom, možda ne pravi. Jesam li bio jasan? - dodao je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.