HRVATSKA PRED BANKROTOM ZBOG KORONAVIRUSA! Stigao novi izveštaj Svetske banke!
Hrvatska je na putu duboke recesije, Foto: Beta/Dado Đilas

koronavirus

HRVATSKA PRED BANKROTOM ZBOG KORONAVIRUSA! Stigao novi izveštaj Svetske banke!

Negativna kretanja s početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu

Objavljeno:

Svetska banka ažurirala je u četvrtak svoje prolećne prognoze usled pandemije koronavirusa, pa tako procenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9 posto.

"Negativna kretanja s početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dosegnula nivo BDP-a pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije.

Globalna pandemija covida-19 rezultirala je zatvaranjem mnogih država širom sveta pa bi mogla rezultirati smanjivanjem hrvatskog BDP-a ove godine za 6,2 posto", ističe se u ažuriranim prognozama Svetske banke, objavljenim u četvrtak.

Kako procenjuju, hrvatski turizam i izvoz robe biće teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone.

I posledice na tržište rada mogle bi biti teške, smatraju. Primećuju i da su se radnici koji su privremeno radili u inostranstvu počeli vraćati u Hrvatsku, što pritiska stopu nezaposlenosti, koja bi mogla porasti ove godine iznad 9 posto. U februaru je ta stopa, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), iznosila 8,3 posto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.