POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ: Reč je o BRATU mladića koji je PRVI OBOLEO
Još jedan slučaj virusa u Hrvatskoj, Foto: AP, Ilustracija

Koronavirus u hrvatskoj

POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ: Reč je o BRATU mladića koji je PRVI OBOLEO

U Split je stigao trajekt iz talijanske Ankone. Dočekali su ga policajci sa zaštitnim maskama.

Objavljeno:

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš vratio se juče uveče sa sastanka u Rimu održanom nakon što se u Hrvatskoj pojavio prvi potvrđeni slučaj koronavirusa.

Reč je, podsetimo, o 26-godišnjem mladiću koji je prošle nedelje tri dana boravio u Milanu sa svojom devojkom. Mladić ima blage simptome i nalazi se u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Uz njega, u Klinici za infektivne bolesti trenutno je hospitalizovano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus.

08:15 Identifikovan je drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Zaražen je i brat mladića kojem je jučer dijagnostifikovan koronavirus nakon što se vratio iz Milana gde je sa devojkom bio na utakmici Lige šampiona, javlja Jutarnji list navodeći da im je to potvrdio ministar Beroš.

07:20 U Split je stigao trajekt iz talijanske Ankone. Dočekali su ga policajci sa zaštitnim maskama.

Obavlja se pregled putnika.

Sumnja se da devojka zaraženog takođe ima koronavirus

Na sastanku u Rimu je, između ostalog, odlučeno da se granice s Italijom neće zatvarati, a Beroš je pojasnio zašto.

"Kada je reč o zatvaranju granica, u ovom trenutku smo odlučili da to ne dolazi u obzir jer to ne bi bilo delotvorno. Iznesena je prejasna argumentacija u tom kontekstu", rekao je Beroš za Novu TV.

Otkrio je i najnovije informacije o zasad jedinom hrvatskom pacijentu kojem je potvrđena zaraza koronavirusom te je potvrdio sumnje u novu zarazu.

"On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova devojka takođe ima simptome, stoga će ući u proceduru, biće pregledana, verovatno testirana i videćemo šta i kako dalje sa njom."

KBC Zagreb otkazao je operacije koje nisu hitne. Ministar je dao svoje mišljenje o tome je li to potrebno i pametno. "Mislim da je zabrana poseta jedna razumna mera, međutim odlaganje toga u ovom trenutku i ovoj epidemiološkoj situaciji mislim da nije utemeljena", kazao je. Ipak, rekao je kako neće sam donositi odluku o takvim stvarima.

"Naravno da ću konsultirati epidemiološku struku, zatražiti njihove decidirane, egzaktne preporuke i zatim odlučiti o tim merama", rekao Beroš je za Novu TV.

Zaposlenici Eriksona Nikole Tesle, gde radi zaraženi mladić, do daljnjeg će raditi od kuće. Juče popodne ih je posetila epidemiološka služba.

Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizovani u bolnici u Rijeci negativni su na koronavirus, objavljeno je sinoć iz Štaba za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije. Pojavila su se dva nova pacijenta i njihovi se nalazi tek očekuju.

Na graničnim prelazima Pasjak i Rupa su postavljeni, a od sutra bi trebali biti u funkciji, kontejneri za epidemiološki i sanitarni pregled u kojima će se obavljati trijaža osoba za koje se proceni da bi nakon ulaska u zemlju trebale biti pod nadzorom epidemiologa.

Sumnjivi slučajevi u Puli, Koprivnici i Zagorju

Sumnja se da su dve osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je u utorak uveče za HINU krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.