GRADONAČELNIK VUKOVARA BACIO STATUT NA ĆIRILICI NA POD: Penava VREĐAO SRBE na sednici Gradskog veća!
Penava vređao Srbe, Foto: N1 printscreen

govor mržnje

GRADONAČELNIK VUKOVARA BACIO STATUT NA ĆIRILICI NA POD: Penava VREĐAO SRBE na sednici Gradskog veća!

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad"

Objavljeno: 11:33h

Na sednici vukovarskog Gradskog veća na dnevnom redu je i donošenje predloga Zaključka o dostignutom stupnju razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara.

Sednica koja je napeta od samog početka pretvorila se u haos.

Ivan Penava je u jednom trenutku na sednici Gradskog veća Vukovara podivljao. Uzeo je predlog statuta Vukovara štampanog na ćirilici koji su doneli srpski zastupnici i bacio ga na pod.

- Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosrpske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima! - povišenim je tonom rekao Penava.

Deo ljudi mu je aplaudirao.

Pokušao mu je odgovoriti dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković, ali su na njega počeli da viču.

- Pa, ljudi, gde ovo vodi? Pa ko je doneo Zakon o nacionalnim manjinama - rekao je Milaković.

Penava je ranije rekao da nema uslova za povećanje prava Srba u Vukovaru. Pročitao je "Zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara".

- U prvom delu zaključka konstatuje se da je dostignut stepen dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih manjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određenog nivoa.

U drugom delu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su - na području Vukovara - još uvek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik - a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uslovima granatiranja i pogibelji - svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo '91., nego i do dana današnjeg, zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tokom velikosrpske agresije na Vukovar. Treći deo zaključka - tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica nisu učinjeni potrebni preduslovi kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru - kazao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik u petak na sednici Gradskog veća.

Penava je izjavio i da "oni nemaju problem sa Srbima koji su branili Hrvatsku i onima koji su tu zatečeni", ali da imaju problem "s onima koji ne idu u Kolonu sećanja" u Vukovaru, prenela je N1 televizija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.