POJAVILA SE NOVA BOLEST, MOŽE BITI SMRTONOSNA: Izdato hitno upozorenje građanima! Ima veze sa Suncem
Ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

Naučnici upozoravaju

POJAVILA SE NOVA BOLEST, MOŽE BITI SMRTONOSNA: Izdato hitno upozorenje građanima! Ima veze sa Suncem

Toplinski valovi, najezde komaraca, a sada i nova opasnost - prizemni ozon.

Objavljeno: 10.07.2019. 19:28h
  • 117

Simptomi uticaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju... Leto je mnogima omiljeno godišnje doba, ali sve toplija leta predstavljaju sve veći problem za zdravlje, pogotovu hroničnim bolesnicima, deci i starijima.

Osim paklenih vrućina, čestih toplinskih valova, najezda komaraca u nekim delovima Hrvatske, opasnosti od zaraza... pojavila se i nova opasnost - prizemni ozon.

O čemu je reč?

Počelo je tako što su se nedavno građani Osijeka žalili na nesnosan smrad u gradu i okolini. Pokazalo se da je razlog - prizemni ozon. Izdato je i upozorenje građanima da se klone sunca i ostanu u zatvorenom prostoru od 10 do 19 sati.

Upozorenje se posebno odnosilo na malu decu, starije ljude, hronične bolesnike, trudnice, osetljive i uopšte sve osobe slabog zdravlja. Uskoro se situacija ponovila i u nekim drugima gradovima.

- Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji oksida i h organskih spojeva. Jak je oksidans, opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom. Vazduh onečišćen ozonom širi se, nošen vetrom, iz urbanih i na druga područja obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja - navode iz hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.


Krajnji ishod može biti i smrt . Preterano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere opasnost je za zdravlje - izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i disajne puteve.

Simptomi uticaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju. U većim koncentracijama može biti smrtonosan.

Naučnici upozoravaju da je porast temperature izazvan klimatskim promenama vodeći uzrok sve dužih i intenzivnijih razdoblja bujanja vegetacije i širenja polena, što astmatičarima nikako ne ide naruku.

Drugi važan okidač oboljelima od alergijskih bolesti disajnog sistema je upravo prizemni ozon. On iritira oči, grlo, nos i disajne puteve izazivajući velike probleme osobama s astmom, bronhitisom, KOPB-om i srčanim smetnjama.

Sve je više naučnih istraživanja koja potvrđuju da se negativni efekti visokih temperatura i ozona na ljudsko zdravlje - zbrajaju, piše Zivim.gloria.hr.

Dugo izlaganje ozonu povećava rizik od smrti, prema jednoj američkoj studiji na 450.000 ispitanika tokom 18 godina, čak za 30 posto.

Šta učiniti Astmatičarima i oboljelima od KOPB-a savetuje se u najvećoj mogućoj meri da  izbjegavaju boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, beg iz grada te izbegavanje mesta gde ima mnogo polena.

Preporučuje se boravak uz čisto more, a korisno je provesti nekoliko tretmana u tzv. slanim sobama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/hayat.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media