IDEM U JASENOVAC DA SE POKLONIM ŽRTVAMA USTAŠA! Plenković je sve šokirao najnovijom izjavom
Predsednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković, Foto: EPA/Florian Wieser

razgovori sa antifašistima

IDEM U JASENOVAC DA SE POKLONIM ŽRTVAMA USTAŠA! Plenković je sve šokirao najnovijom izjavom

Komentarisao je i odluku Katoličke crkve Koruške da odbije molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga

Objavljeno:

Predsednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je da mu je želja da u Jasenovcu bude jedinstvena komemoracija i da je stav vlade - otići u Jasenovac i pokloniti se jasno i nedvosmisleno žrtvama ustaškog režima, kao i da u Blajburg neće ići jer u "ovom trenutku zna da taj dan ima drugu veliku obvezu".

"Razgovarali smo sa Savezom antifašista, gospodinom Habulinom, na njegov zahtev. On je bio po toj i po drugim temama. Izrazili smo ponovno našu želju da se organizuje jedinstvena komemoracija (u Jasenovcu) i smatramo da bi to bilo dobro. Razgovarali smo i s predsednikom Jevrejske opštine i njemu smo preneli istu poruku. Oni će imati sigurno konsultacije i na njima je da procene šta će napraviti. Naš je stav vrlo jasan: otići u Jasenovac, pokloniti se žrtvama ustaškog režima, sasvim jasno i nedvosmisleno kao što smo na toj temi napravili na primer kroz novousvojeni kurikulum istorije", rekao je Plenković u intervjuu RTL-u.

U Blajburg ni ove godine kaže neće ići. "Ja ću imati tada neke druge stvari na dnevnom redu koje već sada znam ali nisu još da ih objavim za javnost", pojasnio je premijer Plenković.

Na pitanje kako u Blajburgu na komemoraciji nije bio niti prethodne dve godine, premijer je naveo da je tamo bio predsednik Sabora, ministri, njegovi izaslanici.

"Ja u ovom trenutku znam da taj dan imam drugu veliku obvezu", rekao je.

Komentarisao je i odluku Katoličke crkve Koruške da odbije molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga.

"To je pre svega pitanje dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije, Biskupije u Koruškoj, Austrijske biskupske konferencije. Ukoliko mi možemo na bilo koji način pomoći u tom dijalogu tu smo, spremni smo putem ambasada ili drugih kontakata", rekao je.

Stav hrvatske vlade je da komemoracija treba da se održi, kaže Plenković, ali dodaje da to da li će se misa služiti ili ne zavisi od odnosa između HBK i Austrijske biskupske konferencije.

"Ja smatram da bi to bilo dobro i verujem da će oni kroz dijalog pronaći najbolje rešenje. Ono što je ključno je da svi koji idu ne politizuju komemoraciju, da nema obeležja koja nisu dopuštena i da nema pokušaja zloupotrebe komemoracije", poručio je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.