UMRO IVO GREGUROVIĆ: Odlazak velike zvezde Jugoslavije
Ivo Gregurević, Foto: Youtube printscreen

ODLAZAK VELIKANA

UMRO IVO GREGUROVIĆ: Odlazak velike zvezde Jugoslavije

Osim na filmu i televiziji, glumio je i u pozorištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK

Objavljeno: 22:16h

U sredu je preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević (66).

Kako saznaje "Jutarnji", on je pronađen je sredu u večernjim satima u svojem stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti.

Gregurević je rođen u Donjoj Mahali pored Orašja (BiH) 7. oktobra 1952. godine, a upisao je Akademiju dramske umetnosti u Zagrebu. Debi na velikom platnu imao je 1977. godine u filmu 'Ne naginji se van', a ubrzo potom igrao je i u Vrdoljakovoj 'Mećavi'.

Tokom bogate karijere sarađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića, a veliku slavu postigao je i u seriji Velo misto. Proslavila ga je i uloga u filmu 'Čaruga' (1991.). Osim na filmu i televiziji, glumio je i u pozorištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK.

Vrsno je tumačio rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Z. Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) K. Papića.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma.

Ivo Gregurević iza sebe ima gotovo stotinu filmova, 20-ak TV serija i više desetina pozorišnih predstava. Za njega se govorilo i da je najplaćeniji hrvatski glumac.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutranji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.