DRAGA JE KANABISOVO ULJE SPASILO OD BRZE SMRTI: Onda je policija upala u njegov dom, nedugo zatim je PREMINUO
Maksu su oduzeli lek, Foto: Facebook printscreen

UŽASNA PRIČA HRVATA

DRAGA JE KANABISOVO ULJE SPASILO OD BRZE SMRTI: Onda je policija upala u njegov dom, nedugo zatim je PREMINUO

Kada će se država pobrinuti za obolele kojima je ovaj lek preko potreban i kada će prestati da zatvara one koji samo žele da žive život bez boli i patnje?

Objavljeno:

Karcinom gušterače jedna je od najtežih i najsmrtonosnijih zloćudnih bolesti, od koje pacijenti u najvećem broju slučajeva umiru u vrlo kratkom roku.

Ozdravljenje je statistički gotovo nemoguće, a pacijenti prolaze kroz bolan i dug period do konačne smrti.

Uprkos tim, nimalo vedrim podacima, Riječanin Drago Maksimilijan Kalčić, poznat u Rijeci po nadimxu Maks, s karcinomom gušterače živeo je punih osam godina, a njegova vanbračna supruga Dubravka Zaharija uverena je da bi Maks i danas bio živ da mu se u lečenje nije umešalo pravosuđe.

- Maks je 2009. oboleo od kroničnog pankreatitisa koji je eskalirao u karcinom i tako je počela njegova borba za preživljavanje. U KBC-u Rijeka su isprva dali veoma male šanse za preživljavanje, koje su se nakon nekoliko dana pretvorile u gotovo nemoguće izglede za preživeti. Tri puta je prebačen u jedinicu intenzivnog lečenja s minimalnim šansama za poboljšanje stanja koje ga je dovelo na tek 50-ak kg telesne težine - priseća se početaka Maksove borbe Dubravka.

Kaže kako su svi već izgubili svaku nadu da će poživeti, kada se on počeo čudesno, neobjašnjivo da se oporavlja.

- Stanje mu je krenulo na bolje kada je počeo konzumirati konopljino ulje koje mu je doneo rođak iz inostranstva. Sve do 2017. godine Maks je aktivno koristio terapiju uljem kojeg je samostalno pripravljao i na taj način održavao u mirovanju pankreatitis i hipertenziju koja ga je pratila dug niz godina. Nije bio u stalnom radnom odnosu od kada je preboleo karcinom, niti je imao velike izvore prihoda, pa si stoga nije mogao finascijski priuštiti ulje od konoplje koje na crnom tržištu doseže cene i do nekoliko hiljada evra za samo 10 mililitara. Pri tome je potrebna poveća količina materije, odnosno cvjtova konoplje da bi se isti proizveo - prepričava Dubravka za portal "100 posto".

Kako je upotreba i uzgoj kanabisa u Hrvatskoj zabranjena, bolesni je čovek morao posegnuti za alternativnim metodama nabavke ulja. Proučio je recepte za izradu i počeo sam proizvoditi ulje od kojeg mu je bilo bolje. To je ulje rado davao i drugima, govori Dubravka za "100 posto", dodavši kako je Maksovo ulje od konoplje pomoglo mnogima.

Ali, sve je prekinuo upad policijskih službenika u njihovu kuću u Rijeci. To se dogodilo pre više od dve godine, 9. februara 2017., kada je policija na temelju naloga riječkog Županijskog suda pretresla Maksov dom i oduzela opremu za uzgoj konoplje, kao i već pripravljeno ulje.

S obzirom da je Maks sudiji rekao kako marihuanu proizvodi iz zdravstvenih razloga, sudija je odbio zahtev tužiteljstva o određivanju istražnog zatvora, ali Opštinsko državno tužilaštvo na takvu se odluku žalilo te je Maks 10. marta završio iza rešetaka.

Ujedno mu se, a njegova partnerka Dubravka ujerena je da je to doga došlo usled nedostatka ulja i stresa kojem je bio izložen, značajno pogoršalo zdravstveno stanje.

- Iako je pravosudna tela uveravao kako potreba za lekom, a time i vlastitim životom nadilazi potrebu za ograničenjem sloboda, budući da ni na koji način nije ikog povredio, uvredio, uništio ili otuđio imovinu, sudija istrage je 10. marta 2017. Maksu odredio istražni zatvor u trajanju od mesec dana, računajući od dana hapšenja koji se zbio na praznik. Policija nam je za Uskrs došla na vrata i odvela ga u zatvor. Samo dvanaest dana nakon hapšenja Maks je doživro akutni infarkt miokarda, odnosno, srčani udar - priseća se Dubravka.

Kaže kako je njezin partner odmah odvezen u bolnicu gde je operisan pa su mu ugrađena dva stenta. Ali, uzdržavanje od ulja, na kojem je bio sedam godina, izazvalo je, kaže ona, niz fizioloških reakcija u njegovom organizmu.

Određena mu je medicinska rehabilitacija, tokom koje je ponovno bio u prilici uzimati ulje, te mu se staje blago poboljšavalo. Iako je on u to vreme bio na rehabilitaciji, istraga protiv Drage Kalčića je nastavljena, policajci su redovno i revno dolazili u njegov dom i ispitivali sve članove porodice, pa je istraga krivičnog dela dovršena 4. juna, a Dubravka ističe kako je već drugog dana podignuta i optužnica.

Opštinski je sud, kaže Dubravka, dopustio da se Maks brani sa slobode, s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, no već 8. jula policija ponovno dolazi u pretres stana u Rijeci, i pronalaze nove biljke koje je Maks posadio.

Kanabisovo ulje je dokazano lekovito
Kanabisovo ulje je dokazano lekovito foto: Reuter Lucas Jackson

Ovog puta optužbe su podigli i protiv vanbračne supruge.

- Nikada nisam imala dodir s bilo kakvim opojnim sredstvima u životu, niti bilo kakve prijave za takvo nešto, a nisam nikada ni konzumirala narkotike. 24. aprila 2018. uz sve argumente i angažman advokata koji je Maksu uzeo više desetaka hiljada kuna (a u međuvremenu je izgubio advokatsku licencu) te nije vratio navedeni iznos natrag što je izazvalo dodatan stres za Maksa, Opštinski sud potvrđuje optužnicu, kako za Maksa, tako i za mene - govori uznemirena Maksova partnerka gotovo na ivici suza.

Kaže kako je sve to bio prevelik stres za Maksa, te je 1. jula, nešto iza ponoći, preminuo u KBC-u Rijeka svega nekoliko dana nakon teškog moždanog udara.

- Zar nije paradoks što je Maks pronašao lek za svoje tegobe i uspešno se lečio, a na kraju mu je pravosuđe presudilo oduzevši mu tu slobodu? Spletom svih okolnosti nemar institucija i pravosudnih tela doveli su do smrti čoveka koji je samo želeo da koristi lek radi ostvarivanja temeljnog ljudskog prava, prava na život i slobodu. Zar nije dosta nevinih žrtava kojima životi zavise o koncu, a spas su pronašli u konoplji? Zar stotine istraživanja ne govore o benefitima konoplje, kao i hiljade svedočanstava i izječenja? Kada će se država pobrinuti za obolele kojima je ovaj lek preko potreban i kada će prestati da zatvara one koji samo žele da žive život bez boli i patnje? Kada će se konačno dopustiti uporeba takve biljke, ili će ona biti rezervirana samo za one dubljeg džepa, a bolesnike će se i dalje tretirati kao kriminalce? Zar nije suludo ne omogućiti kvalitetnu proizvodnju pod kontroliranim uslovima kako bi ona napokon bila dostupna svima? - pita na kraju svoje potresne ispovesti Dubravka Zaharija.

Njena se borba nastavlja s obzirom da je sudstvo odlučilo sada nju krivično da goni, s obzirom da Maksa više nema...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.