DODIRIVAO NAS JE I POKAZIVAO POLNI ORGAN! Skandal u osnovnoj školi, tri žene doživele užasno uznemiravanje!
Osnovnu školu u Visu trese skandal (ilustracija), Foto: Pixabay

polno uznemiravanje

DODIRIVAO NAS JE I POKAZIVAO POLNI ORGAN! Skandal u osnovnoj školi, tri žene doživele užasno uznemiravanje!

Objašnjenje optuženog je sramno

Objavljeno:

Mučna i teška priča muči ovih dana grad Vis, a u središtu se našla tamošnja osnovna škola koju pohađa oko 130 učenika.

Prema informacijama dobijenima u razgovoru s pouzdanim izvorima i nadležnim institucijama, javlja "Slobodna Dalmacija" , reč je o tome da su tri radnice OŠ "Vis" prijavile policiji jednog radnika te obrazovne ustanove za polno uznemiravanje, među ostalim, i da je u prostoru škole najmanje dvema zaposlenima pokazivao polni organ a zatim ih pozivao da ga dotaknu.

Zaposlene su nam potvrdile za "Slobodnu Dalmaciju" da su podnele krivičnu prijavu, ali i da su upozorene kako, dok traje kriminalističko istraživanje, ne smeju ništa od toga iznositi pa nisu mogle govoriti o detaljima.

Međutim, iz izvora bliskih radnicama, kao i roditelja dece koja pohađaju školu i koji su, kako kažu, upoznati s nemilim događajima, "Slobodna Dalmacija" saznaje kakva je priroda optužbi.

Situacija je uzavrela, a Veće roditelja te škole zatražilo je od direktorke Anele Borčić da se radnika udalji iz zgrade, odnosno da ga se privremeno suspenduje dok se situacija ne raščisti "jer su već i deca uplašena".

Neki roditelji prete da neće slati decu u školu, ali navodni sporni zaposleni i dalje neometano radi.

O svemu je, kako je potvrđeno "Slobodnoj Dalmaciji", obavešteno i Ministarstvo nauke i obrazovanja (MZO).

– Ministarstvo je primilo prijavu pa je pokrenut inspekcijski nadzor. Prema našim informacijama, slučaj istražuje policija – odgovorili su iz MZO-a.

Roditelji najavljuju kako će o svemu obavestiti pravobraniteljicu za decu, a školu su posetili i iz Centra za socijalni rad.

Prema izvorima "Slobodne Dalmacije", jednu je od radnika u julu ove godine – koja je u školu došla jer je morala da štampa prijavnice za upise osmaša u srednju školu – prijavljeni radnik zaključao u biblioteci. Navodno joj je najpre dodirivao nogu, delio komplimente, a kada je krenula prema vratima očekujući da će ih on otključati, počeo je daotkopčava pantalone pa je izvadio polni organ. Nakon što je radnica navodno počela vikati "ne, ne, ne!", skrivajući pogled, pustio ju je napolje.

Takođe, prema saznanjima ovog portala, druga radnica prijavila je da je slična uznemiravanja doživjela više puta u zadnjih nekoliko godina. Treća je, takođe u julu u vreme godišnjih odmora, boraveći u školi zbog potpisivanja nekih dokumenata doživela, prema tvrdnjama, "blaži" oblik uznemiravanja od strane prijavljenog: u prostoriji u kojoj se našla približio je stolicu njenoj, stavio joj ruku na bedro i pokušao da zadigne suknju uz određene neumesne komentare.

Prema tvrdnjama upućenih, radnik se često zna šaliti na neprimeren način, uz aluzije na seks, što mnogima u školi smeta.

Radnice, koje su pod velikim stresom i posramljene, igrom slučaja saznale su da su sve tri bile njegove žrtve pa su u drugoj polovini oktobra odlučile podneti krivičnu prijavu.

– Ne mogu verovati da neko može iznositi takve monstruozne optužbe protiv mene. Zar ne postoji presumpcija nevinosti i tajnost postupka? Izložen sam linču, ne pijem, ne jedem, izgubio sam deset kila u ovih 15, 20 dana. Sramota me! Ako sam ikada u dugogodišnjem radu u školi naudio ijednom roditelju ili ijednom detetu, neka dođe i kaže. Ma u tom slučaju pristajem na svaku kaznu, ali ovako bez dokaza, te izmišljotine... to nema veze s vezom. To je jedna klapa, jedna družba koja se uhvatila toga.. – na rubu plača, u telefonskom razgovoru koji je trajao gotovo 45 minuta, dao je svoje objašnjenje situacije prozvani radnik, odbijajući sve optužbe na svoj račun.

Zatekli su na radnome mestu u školi. Kaže da je šokiran prijavom, posebno jer je od zadnjeg navodnog nemilog događaja za koji je prozvan prošlo tri meseca. Ne negira jedino da je s jednom od zaposlenih slučajno, prema njegovim rečima, došlo do ovlaš dodira njenog spoljnog dela bedra, i to u situaciji koju nije mogao da izbegne – kad se u prostoriji, u kojoj su bili zajedno, sagnuo ispod stola kako bi video zašto printer ne radi, a kad se dizao, slučajno ju je dotaknuo jer je sedela blizu. Zbog toga ga je, kaže, direktorka opomenula.

– Znam da je to bilo neprimereno, ali nikakve zle namere nije bilo. Sve drugo su izmišljotine. Kunem se. Je li problem što sam se znao šaliti pa reći jednoj od njih: "Prepolovila si se u struku" ili "Jel' ti to haljina ili pantalone?" Je li to uznemiravanje zbog kojega me treba linčovati? Pitajte jednu od njih kako je bila odevena i kakva je hodala školom. Da bi ona bila poštena, ja moram biti najgori! Ja da sam zaključao vrata? Naravno da nisam – odbijao je redom sve optužbe na sličan način.

Otac i suprug, gotovo pred penzijom, dodaje, nikad dosad u životu nije ni bio na policiji.

– Protiv mene još nije pokrenut nikakav kazneni postupak, a ako bude trebalo, odgovaraću na sudu. Ali ovako... Sve je to jedna radionica – kaže, uz poruku kako ne namerava koristiti bolovanje ili odmor.

- Ja neću izaći iz škole. Nisam ništa kriv.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.