TREBA PUPOVCU METAK U GLAVU: Hrvatski ekstremisti pozivaju na UBISTVO predsednika SDSS!
Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

Užas

TREBA PUPOVCU METAK U GLAVU: Hrvatski ekstremisti pozivaju na UBISTVO predsednika SDSS!

Sve je počelo u petak, kad je predsednika Samostalne demokratske stranke Srba i saborskog poslanika Milorada Pupovca nepoznata osobam pored bistroa Amfora na zagrebačkoj tržnici Dolac, gađao ostacima hrane

Objavljeno: 01.10.2018. 18:15h
  • 1

"Bilo bi bolje da je dobio metak u glavu! Ja bih gada s ciglom! Apsolutno podržavam i kada ga sretnem učiniću nešto takvo, a slažem se sa prethodnim komentarima da je bolje metak, nego hamburger! Ubijte go*no, zaslužio je! Treba njemu metak u glavu! Treba njemu metak u glavu, a ne hamburger!"

U uvodu navedene pretnje te pozivi na ubistvo i nanošenje teških povreda adresirane su na Milorada Pupovca, poslanika srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru. Ovi i na desetine sličnih komentara ostavljeni su ispod vest o napadu na Milorada Pupovca na zagrebačkoj tržnici Dolac. U civilizovanim društvima valjalo bi očekivati reakciju policije i Državnog tužilaštva , ali pitanje je hoće li ih biti, jer do sada smo već bili svedoci dvostrukih kriterijuma kod procesuiranja ovakvog tipa pretnji putem društvenih mreža.

Sve je počelo u petak, kad je predsednika Samostalne demokratske stranke Srba i saborskog poslanika Milorada Pupovca nepoznata osobam pored bistroa Amfora na zagrebačkoj tržnici Dolac, gađao ostacima hrane. Pupovac je bio u društvu Borisa Miloševića, predsednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru, a preko Dolca prolazili su nakon nakon završetka saborske sednice.

O tom necivilizovanom postupku Pupovčeva stranka obavestila je javnost putem saopštenja, nakon čega je osuda stigla sa brojnih adresa iz političkog života zemlje. Na hapšenje počinitelja pozvali su mnogi, od premijeraAndreja Plenkovića, do predstavnika SDP-a, najveće opozicione stranke.

U javnosti su zabeleženi i brojni istupi kojima se relativizuje ovaj slučaj, a za primer se može uzeti nastup Slavena Letice, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da je "bacanje hrane na saborskog poslanika Milorada Pupovca politički protest i kritički simbolički govor, a ne govor mržnje i političko nasilje".

- U različitim zemljama na političare bacaju različitu hranu, najčešće su to jaja i poslastice (jer su fizički nisu opasni, na engleskom jeziku koristi se glagol “egging”,), ali postoje i druge tradicije. Zato se ne slažem sa ocenom SNS-a kako je “hranarenje” (bacanje hrane) bilo, kako se tvrdi u sopštenju “manifestovanje mržnje, javno poniženje i fizičko ugrožavanje”. Bliže bi istini bilo: “manifestacija protesta, besa i ogorčenja” - napisao je Slaven Letica.

Ova Letičina "analiza" dobila je zapaženo mesto na ekstremističkim internet portalima, koji pod firmom izveštavanja javnosti već godinama neometano raspiruju mržnju u hrvatskom društvu. Na istim adresama Milorad Pupovac je nakon napada na različite načine ismejan.

Međutim, upravo na adresama ekstremističkih internet portala javnost je dobila uvid u razmere mržnje prema Miloradu Pupovcu. U komentarima koje su korisnici društvenih mreža, čitaoci opskurnih ekstremističkih internet portala, ostavili pod tekstove o napadu na predsednika SDSS-a poziva se na ubistvo i teško povređivanje Milorada Pupovca.

Zbog sličnih komentara, podsetimo, policija je već privodila korisnike društvenih mreža koji su pretili premijeru Andreju Plenkoviću i njegovom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću.

Tom prilikom iz policije dali su na znanje šta je sve razlog za hapšenje i suđenje zbog komentara na društvenim mrežama.

- Ako na bilo koji način jasno artikulirate i napišete ili na drugi način date do znanja da nekom pretite nekim zlo da ćete ga zastrašiti, uznemiriti ili usmrtiti, uroziti njegov telesni integritet ili njemu bliske osobe - rekao je javno Dragan Josipović iz Direktorata policije.

Ukoliko budu dosledni, državni organi gonjenja će morati da privode i sude i u slučaju poziva na ubistvo Milorada Pupovca, ali na to ne treba računati sa stopostotnom sigurnošću. Državno tužilaštvo, naime, već je pokazalo da se u ovakvim slučajevima oslanja na dvostruke kriterijume. Naime, za razliku od slučajeva Plenković i Božinović, Državno tužilaštvo nije kao opasno ocenilo pozive na ubistvo novinara portala Index.hr.

Za kraj, evo još nekih od komentara koji su poslati na Pupovčevu adresu.

Bonus video:


Espreso intervju - Jadranka Joksimović

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media