JOGURT JEDAN SVI ĆE PITI, NITKO HRVAT NEĆE BITI: Ceo internet se SPRDA sa Kolindom posle serije njenih izjava o SFRJ!
Foto: EPA

INTERVJU HRVATSKE PREDSEDNICE

JOGURT JEDAN SVI ĆE PITI, NITKO HRVAT NEĆE BITI: Ceo internet se SPRDA sa Kolindom posle serije njenih izjava o SFRJ!

"Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo"

Objavljeno: 12.09.2018. 09:43h
  • 37

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, dala je intervju za austrijski "Kleine Zeitung", a na društvenim mrežama mnogi su ismevali njenu izjavu o jogurtu.

- Htela sam da budem slobodna. Htela sam da imam mogućnost u dućanu da biram između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima da saopštavam koliko ću hleba trebati iduće nedelje -  rekla je Kolinda, a ekipa na društvenim mrežama jedva je dočekala da tu izjavi prokomentariše.

Na Tviteru je povodom ove izjave bilo dosta šaljivih komentara:

Kitarović je govorila i o migrantima, ali i o nacionalizmu:

- Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze kod nas da bi agitovali za radikalne ideje -  izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi Novi list.

Dodala je da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

- Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen -  rekla je hrvatska predsednica ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se "društva brane od opasnosti spolja".

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, "čine besnom".

- Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor, - rekla je Grabar Kitarovićeva, navodi Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje i levi i desni ekstremi, ali smatra da oni ne predstavljaju "nikakvu opasnost za našu demokratiju".

Grabar Kitarović ocenjuje i da Hrvatska spada "među liberalnije" zemlje Evropske unije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media