SRBI ĆE GRADITI NAJVEĆI PROJEKAT U ISTORIJI HRVATSKE: Razlog za ovo je... Pa nećete verovati!
Foto: Pixabay

neočekivano

SRBI ĆE GRADITI NAJVEĆI PROJEKAT U ISTORIJI HRVATSKE: Razlog za ovo je... Pa nećete verovati!

Početak radova može se očekivati uskoro

Objavljeno: 08:16h

Radovi na izgradnji mosta na Pelješcu, najvećeg i najkotroverznijeg građevinskog poduhvata u istoriji Hrvatske, mogli bi da počnu sredinom jula, najavio je ministar saobraćaja Hrvatske Oleg Butković.

Izvođač radova na mostu, kompanija "China Road and Bridge Corporation", još je početkom juna oglasila potrebu za 11 radnika građevinske struke, uglavnom visoke stručne spreme diplomiranih inženjera s mestom rada u Komarnoj.

To je, zapravo, prvi konkretan korak prema početku radova na gradilištima pelješkog mosta u Komarnoj i Brijesti.

Jutarnji list se pita "ima li građevinskih radnika na hrvatskom jugu za ovaj prvi konkurs na gradilištu Pelješkog mosta", i zatim piše kako "neslužbeno doznaje da nema".

Naime, na berzi rada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema nijednog građevinskog inženjera, što opet ne mora značiti da kineski izvođač u ovoj fazi neće naći željene radnike ako ih privuče dobrim platama i stimulacijama. Moguće da će dio građevinskih stručnjaka doći s kontinenta, a deo može biti uvezen i iz susednih zemalja, pa čak i iz Kine.

U ovome šansu vide vlasnici objekata u dolini Neretve i Neumu jer će za silne radnike koji budu radili na mostu biti potreban i smeštaj. Navodno su Kinezi zainteresovani za neke zgrade u Opuzenu i okolini.

Ipak, prema svemu sudeći, most koji će spojiti hrvatski sever i jug gradiće radnici iz zemalja u okruženju, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer Hrvatskoj trenutno nedostaje nekoliko hiljada građevinara, saznaje Jutarnji od Domagoja Ferdebara, glavnog sekretara u Sindikatu graditeljstva Hrvatske.

- Za 2018. građevina je dobila 9.000 dozvola za uvoz radne snage. To još nije iskorišćeno, pa bi se u toj kvoti mogli naći i strani radnici na gradilištu u Komarni - kaže Ferdebar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.