POTRESNE SCENE U SPLITU: Dečaka PRISILNO ODUZELI od majke, otimao se i plakao na sav glas (FOTO)
Foto: Printscreen

UŽAS

POTRESNE SCENE U SPLITU: Dečaka PRISILNO ODUZELI od majke, otimao se i plakao na sav glas (FOTO)

Reagovao je i advokat dečakove majke

Objavljeno: 09:26h

Maleni Cezar danas je nasilno odveden od svoje majke u Splitu. Na protestu protiv izvršenja nad njim okupilo se stotinak ljudi, a brojni saučesnici javno su istupili i objavili detalje odvođenja devetogodišnjeg dečaka.

- Dragi ljudi, dete se otimalo, urlikalo, otac ga je čupao za glavu i noge! Mali mu je govorio “Umreću zbog tebe!”, a on ga čupa i vuče. Mali urliče kroz portun, baca se, opire se, zapomaže “Ne radite mi toooooooo”, a doktorka izjavljuje da prepreka nema i daje nalog da se malog iščupa. Na to ga izvršitelj s ocem čupa za noge, ruke, glavu! Čupali su ga iz kreveta, a nakon toga dok se otimao i držao za majku. Pozlilo je majci i dedi, tetka je privedena - napisala je Vanda Plazonić u Fejsbuk grupi "Spasimo malog Cezara".

Trenutak prisilnog oduzimanja deteta
Trenutak prisilnog oduzimanja deteta foto: Printscreen

- Šta da vam kažem ljudi? Šta reći? Gamad jedna, dao bog da vas proganjalo svaki dan gamad jedna. Doktorka, izvršitelj…. zlo! Advokat je odbio da potpiše zapisnik jer je očito da se krše detetova prava, da se dete čupalo i protivilo, jasno je govorilo svoje želje i imamo sve na snimcima - dodala je Plazonić.

Advokat: Sramimo se danas svi

Reagovao je i advokat dečakove majke, Nine Kuluz, Mišo Živaljić, koji je istakao da se danas sramimo svi zbog jednog dečaka koji nije želeo da ode tamo gde ga odvode.

Trenutak prisilnog oduzimanja deteta
Trenutak prisilnog oduzimanja deteta foto: Printscreen

- Izvršenje je dovršeno. Dete je na putu za Italiju. Nažalost nismo dorasli zaštiti dečjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan izvršiteljski i porodični zakon ni Pravilnik o sprovođenju izvršenja. Deca nisu putni koferi a ni slične pokretnine a u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dečaka koji nije želeo da ode tamo gde ga vode ali niko nije mogao da ga čuje - rekao je Živaljić za Dalmacija danas.

Policija: Nije bilo potrebe za upotrebom prisile

Kontaktirali smo i policiju, no od njih nismo uspeli da dobijemo konkretan odgovor zašto nisu reagovali na prisilno odvođenje dečaka, već su poslali samo saopštenje koje prenosimo u celosti.

foto: Printscreen

- Danas, 19. juna u Splitu, na području Pujanki policijski službenici su na zahtev Opštinskog suda u Splitu pružili pomoć u izvršenju odluke suda, a sve skladno članu 7 Zakona o policijskim poslovima i ovlašćenjima i Pravilnika o načinu postupanja i saradnje sudije, stručnog radnika Centra za socijalni rad i policijskog službenika za mlade prilikom prisilnog oduzimanja i predaje deteta („NN“ br. 48/2016). Tokom pružanja zatražene pomoći nije bilo potrebe za upotrebom sredstava prisile.

Takođe, policijski službenici su danas bili angažovani na obezbeđivanju prijavljenog javnog okupljanja koje se u isto vreme održavalo na području Pujanki. Nakon prolaska vozila sa učesnicima izvršenja, deo učesnika javnog okupljanja izašao je na ulicu Domovinskog rata u nameri blokiranja saobraćaja, te su im policijski službenici izdali upozorenja i zapovedi da se pomere sa ulice kako ne bi ugrozili svoje živote i živote trećih osoba. Za to vreme policijski službenici su započeli s regulacijom saobraćaja u cilju zaštite osoba koje su izašle na ulicu. Nakon izdatih upozorenja i zapovesti protestanti su se sklonili sa ulice, te je uspostavljeno povoljno stanje javnog reda i mira. Prema proceni policije na javnom okupljanju bilo je od 100 do 150 osoba.

U službene prostorije dovedene su dve osobe radi provođenja kriminalističkog istraživanja, jedna zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog dela neovlašćeno zvučno snimanje i prisluškivanje, te druga osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Prilikom napred navedenih događaja policijski službenici su se u primeni zakonskih ovlašćenja prvenstveno rukovodili načelom razmernosšću, te su u postupanju primenili najblaža policijska ovlašćenja.

Bonus video

EKSPLODIRAO DŽIP KOD FRANŠA: Razneta kabina auta, VOZAČ ZAROBLJEN UNUTRA?!

(Espreso.co.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.