MALOLETNICI MASOVNO KONZUMIRAJU NOVU OPASNU DROGU: Već šestoro je završilo u bolnici zbog supstance koju SVI IMAMO U KUĆI!
Šestoro maloletnika je završilo u bolnici, Foto: Profimedia

OPREZ

MALOLETNICI MASOVNO KONZUMIRAJU NOVU OPASNU DROGU: Već šestoro je završilo u bolnici zbog supstance koju SVI IMAMO U KUĆI!

Simptomi nakon konzumiranja su veoma uznemirujući

Objavljeno:

U Osijeku je u tri dana hospitalizovano šestoro maloletnika zbog sumnje da su se drogirali osveživačima vazduha.

Naime, kako javlja Glas Slavonije, u osveživaču vazduha se krije sintetička droga koja je zapravo snažan i po život opasan derivat THC-a.

Kako je potvrdila doktorka Katarina Dodig Ćurković, načelnica Zavoda za dečju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, poslednjih nekoliko dana u tom gradu je primećen porast broja mladih pacijenata u dobi od 14 do 17 godina.

Primljeni su zbog intoksikacije sintetičkim THC-om iz osveživača, ali i kanabisom, LSD-om i marihuanom. - Posledice uzimanja navedenih supstanci razlog su što se traži i pomoć psihijatrijske službe, s obzirom na to da se radi o vrlo uznemirujućim simptomima, kao što je pojačana uznemirenost, agresivnost, preplašenost, simptomi psihotičnosti, fenomeni depersonalizacije, derealizacije, paranoidna interpretacija realnosti i slično. Uz to, javljaju se teškoće sa spavanjem, koncentracijom, ponašanjem, uzimanjem hrane. Stoga posebno apelujemo na roditelje da poklone punu pažnju ponašanju svoje dece, kao i društvu u kojem se kreću - upozorila je.

Izrazila je sumnju da se pojavilo neko novo sredstvo jer su poslednjih dana u zavodu zaprimili dosta mladih ljudi u jako ozbiljnom stanju, a što do sada nije bio slučaj.

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu KBC-a Osijek zabeleženi su i slučajevi maloletnika koji se javljaju sa smetnjama nakon konzumiranja tzv. osveživača vazduha. To je potvrdio i v.d. načelnika OHBP-a dr. sc. Srđan Čalošević koji je dodao da ne može reći da je reč o epidemiji, ali je potvrdio i kako su prema njegovom mišljenju brojni pacijenti dokaz da je stanje na terenu vrlo ozbiljno. - Mladi dolaze zamaskirani, odnosno alkoholisirani, nakon što su konzumirali te nazovi osveživače, i to promenjenog stanja svesti i percepcije. Nažalost, nemamo poseban test na tu uličnu drogu, s obzirom na to da je reč o supstanci kojoj se menja određena hemijska jedinjenja, što dovodi i do nemogućnosti zakonskih ograničenja distribucije i upotrebe. Sudeći prema populaciji pacijenata, čini se da je mlađima ta droga lakše dostupna, a dolaze i mlađe punoletne osobe, u dobi od oko 20 godina - rekao je dr. Čalošević.

Doktori su apelovali na roditelje, ali i gradske službe, da situaciju shvate ozbiljno. - Iznenađeni smo činjenicom da deca bez problema znaju kako na legalan način i uz malo novca doći do vrlo opasnih materija, koje znatno utiču na njihovo psihofizičko zdravlje. O tome treba povesti računa - rekla je doktorica Ćurković za Glas Slavonije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.