"I ĆORAVA KOKA ZRNO UBODE": U Hrvatskoj tek sada kaznili osumnjičene za paljenje LGBTQI+ zastave, a u Srbiji...
LGBTQI+, Foto: BETAPHOTO HINA Dario GRZELJ, Srdjan Randjelovic Alamy Alamy Profimedia

lgbtqi+

"I ĆORAVA KOKA ZRNO UBODE": U Hrvatskoj tek sada kaznili osumnjičene za paljenje LGBTQI+ zastave, a u Srbiji...

Hrvatska je kaznila četvoricu mladića za paljenje LGBTQI+ zastave 2021. godine

Objavljeno:
Verica Arsić

Beogradski Prajd info centar je 3. februara ove godine u 14 časova 20. put do sada napadnut.

Prema kamerama Prajd info centra, mladić u crnoj jakni je gađao izlog, a potom skinuo LGBTQI+ zastavu.

Kako se kasnije navodi, MUP Srbije nije pronašao krivca za ovaj napad.

Da li je to čudno? Verujem da nije, naprosto čudno bi bilo da se neko primerno kazni i da se preuzme sistemska odgovornost za napade na ugrožene grupe u celom našem regionu.

No, kako bi jedna aktivistkinja iz Zagreba rekla, "i ćorava koka zrno ubode", te se u Hrvatskoj dogodio presedan u kažnjavanju napadača na LGBTQI+ zajednicu, ali tri godine kasnije.

Kazna za paljenje LGBTQI+ zastave na zagrebačkom Prajdu 2021. godine

Naime, kako su iz Prajd info centra naveli, a različite agencije prenele, četiri osobe osuđene su u Hrvatskoj na uslovne kazne zatvora, obaveznu psihoterapiju i društveno-koristan rad zbog paljenja zastave duginih boja na Zagreb prajdu 2021. godine.

Kako je preneto, na sudu je ustanovljeno da su četvoro ljudi u dogovoru želeli da iskažu "netrpeljivost prema osobama drugih seksualnih orjentacija".

Kako su trojica u trenutku paljenja LGBTQI+ zastave bila punoletna odmah su uhapšeni, a sada im je svima izrečena uslovna kazna, kao i društveno-koristan rad, kako navodi Prajd info centar, u okviru rada unutar "humanitarnih organizacija, ili u poslovima komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati".

No, ono što je začuđujuće, a svakako progresivno, jeste da je sud odredio i "psihosocijalni tretman u savetovalištu", to jest psihoterapiju. Dakle, na ovom primeru se shvata da sistem donekle razume da odgovornost nije isključivo na onima koji su počinili napad već da je i samostalno kriv kroz gajenje mržnje prema drugom.

Time, psihoterapija za osuđene predstavlja proces izlečenja ili prihvatanja pogrešnosti svojih stavova i dela u datom trenutku, ali i omogućavanje njihove kasnije asimilacije u društvo koje ne podražava mržnju.

S druge strane, iako dugo očekivano, kažnjavanje četvorice napadača govori o ozbiljnosti države da se obračuna sa onima koji ugrožavaju druge, a pogotovo one koji su na marginama.

U Srbiji, prema navodima Prajd info centra, nijedan napad na sam prostor Prajd info centra, a i na LGBTQI+ ljude, nije primerno kažnjen. Tako u Hrvatskoj moraju da razmišljaju o promeni diskursa da ne bi dolazilo do napada na LGBTQI+ ljude, ali bar mogu da kažu da su napravili minimalni napredak.

Bonus video:

05:18

VAŽNO JE GOVORITI O LGBT PRAVIMA TOKOM CELE GODINE! Glišić: Ovo je bila pobeda litija, prava LGBT se moraju rešavati sistematski

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.