DEVOJKA KOJA JE DOŽIVELA POLNO NASILJE OD STANODAVCA GOVORILA ZA ESPRESO: A odgovor agencije je... (FOTO)
Poruke seksualnog nasilja, Foto: Beta Miloš Miškov, Aleksandar Jovanović Cile, Privatna arhiva

važno!

DEVOJKA KOJA JE DOŽIVELA POLNO NASILJE OD STANODAVCA GOVORILA ZA ESPRESO: A odgovor agencije je... (FOTO)

Devojka koja je doživela seksualno uznemiravanje od strane stanodavca u Beogradu govorila je za Espreso o toj situaciji

Objavljeno:

Bezbednost žene u Srbiji konstantno je pod znakom pitanja u svim sferama života - na ulici, u kući, na poslu. Neangažovanost institucija po pitanju pozicije žena dovodi do slobode nasilnika da žensku bezbednost ugrožava bez straha o posledicama.

Tako je juče osvanula vest o devojci koja je doživela seksualno nasilje u Beogradu od strane stanodavca čiji stan je iznajmljivala za život.

Devojka, čije ime ne želimo da objavimo zbog poverljivosti informacija, za Espreso govorila je o svom iskustvu i prosledila nam je fotografije prepiske kako sa stanodavcem, tako i za odgovornom agencijom koja omogućava izdavanje stanova.

Seksualno uznemiravanje preko poruka

Kako se na prepisci vidi, devojka je prvo razmenila nekoliko poruka sa stanodavcem o tehničkim pitanjima u vezi sa stanom, da bi onda dobila poruku kojom nasilnik započinje uznemiravanje.

Poruke seksualnog uznemiravanja
Poruke seksualnog uznemiravanjafoto: Privatna arhiva

Stereotipnim obraćanjem stanodavac je menjao ton od forme "udvaranja" do potpunog vređanja devojke koja je pokušavala da završi komunikaciju s njim.

Poruke seksualnog uznemiravanja
Poruke seksualnog uznemiravanjafoto: Privatna arhiva

Poruka "Kad ti odgovara sutra po mraku da banem da izrešavam krevet?" implicira jasnu pretnju po bezbednost devojke jer se ističu reči "banjavanje" i "mrak".

Poruke sa agencijom koja omogućava oglašavanje i izdavanje stanova

Shodno situaciji, devojka se prvo obratila firmi za izdavanje stanova kako bi prijavila seksualno uznemiravanje. Izložila je svoj problem, ističući da je "prekršen Član 6 Ugovora o zakupu" jer je zbog stanodavca osetila da je njena bezbednost ugrožena, te time ukazala i na pravni problem.

Posebno je naglasila da se iselila i da su ključevi ostali kod nje jer devojka ima opravdan strah da bi se uznemiravanje nastavilo.

No, agencija je u skladu sa svojim navodnim politikama obavestila devojku da nije u mogućnosti da učini bilo kakav korak u sankcionisanju stanodavca ili pak refundiranja novca koji je žrtva uložila.

Umesto toga, agencija je "posavetovala" žrtvu da nastavi komunikaciju sa osobom koja ju je seksualno uznemiravala kako bi "pronašli rešenje na obostranu korist".

Obostrana korist u ovom slučaju koštala bi devojku potencijalnog dodatnog nasilja koje bi trpela, te je agencija koristeći korporacijski jezik nonšalantno predložila ono što žrtva pokušava da izbegne.

Poruke sa kompanijom
Poruke sa kompanijomfoto: Privatna arhiva

Kao što se vidi po porukama devojka nije dobila adekvatan odgovor, ali uspela je za Espreso da uokviri situaciju seksualnog nasilja koju je doživela i da nam predstavi dalja dešavanja.

Poruka devojke koja je doživela seksualno uznemiravanje

"Pre mesec dana sam se uselila u stan u Ulici Husinskih rudara 15, na Karaburmi, međutim pre nekoliko dana vlasnik stana počeo je da mi šalje neprimerene poruke, nakon čega sam se obratila agenciji preko koje sam našla stan, koja nije htela da odreaguje.

Iz stana sam se iselila istog dana, a stan se ponovo iznajmljivao preko iste agencije.

Nakon što sam podelila svoje iskustvo i prepisku sa zakupodavcem i agencijom po grupama za izdavanje stanova, agencija je konacno obrisala oglas i kontaktirala me.

Ovim putem bih želela da upozorim devojke da obrate pažnju i zaobiđu ovaj stan i agenciju koja ne reaguje na kršenje ugovora i uznemiravanje stanara od strane zakupodavca te nastavlja saradnju sa istim."

Hrabrost devojke koja želi da deljenjem svog iskustva upozori druge žene i apeluje na javnost o ovoj situaciji, nanovo govori o svakodnevnom strahu sa kojim žene žive u Srbiji, kao i o odbijanju odgovornosti prema tim ženama od strane različitih institucija koje koriste floskule o tome kako je nešto van njihove nadležnosti.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:47

ESPRESO TIKTOK: Pevačica Lizzo tužena za sexualno uznemiravanje

(Espreso/ Autorka V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.