KOLIKO MOŽE PENZIJA DA SE UVEĆA AKO PRODUŽITE RADNI VEK? Sve više Hrvata se odlučuje na ovaj POTEZ, a Srbi...
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

DETALJNO

KOLIKO MOŽE PENZIJA DA SE UVEĆA AKO PRODUŽITE RADNI VEK? Sve više Hrvata se odlučuje na ovaj POTEZ, a Srbi...

Želite li da nastavite sa radom i nakon sticanja uslova za penziju, za to postoje različite opcije, a svaka od njih osigurava vam veća primanja

Objavljeno:

Sve više Hrvata odlučuje se za nastavak rada nakon sticanja prava na penziju ili na rad uz primanje penzije. Duži ostanak u svetu rada podtstaknut je i promenama u penzijskom sistemu koje osiguravaju primerenije iznose za penzionere.

Želite li da nastavite sa radom i nakon sticanja uslova za penziju, za to postoje različite opcije, a svaka od njih osigurava vam veća primanja.

Nasatavak rada bez primanja penzije

Ako postoji interes poslodavca i radnika, Zakon o radu dopušta rad do bilo koje životne dobi. To znači da nakon sticanja prava na starosnu penziju (65 godina života i 35 godina staža) možete nastaviti raditi u dogovoru s poslodavcem.

U tom slučaju imate pravo na uvećanje buduće penzije kroz tzv. bonifikaciju, a ona se obračunava za svaki dodatni mesec rada. Iznos bonifikacije od prošle godine povećan je s ranijih 0,34 posto na sadašnjih 0,45 posto.

Dakle za svaki mesec dužeg rada nakon 65. godine, a za žene i ranije (u ovoj godini žene imaju pravo na starosnu penziju sa 63 i po godine) polazni faktor za obračun penzije povećava se za 0,45 posto. Bonifikacija se može koristiti maksimalno pet godina, što znači da za pet godina produženog staža možete ostvariti 27 posto veću penziju.

Penzioneri
foto: Beta/Dragan Gojić

Novo zaposlenje nakon odlaska u penziju

Ako nakon odlaska u penziju odlučite da se ponovno zaposlite na puno radno vreme, u tom slučaju imate sva prava po ugovoru o radu kao i drugi zaposleni, ali vam se isplata penzije obustavlja.

Ovaj odabir isplativ je jedino u slučaju ako je plata dosta veća od penzije. Nakon obustave isplate penzije zbog rada imate pravo na povećanje buduće penzije s obzirom na to da vam je poslodavac dužan plaćati obvezno penzijsko osiguranje tokom nastavka radnog staža.

Ponovno određivanje penzije moguće je nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja.

Ako ste se zaposlili nakon što ste otišli u prevremenu starosnu penziju, dodatnim radom možete ispuniti slove za sticanje pune starosne penzije.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Rad uz primanje penzije

Za većinu u penzionera koje žele da nastave da rade najpovoljnija opcija je rad do polovine radnog vremena uz primanje penzije. Za ovu mogućnost najčešće se odlučuju oni koji su ranije otišli u penziju (prevremena ili penzija po posebnim propisima) te dodatnim radom nastoje poboljšati kućni budžet.

Na pola radnog vremena uz primanje pune penzije smeju se zaposliti penzioneri koji su u starosnoj ili prevremenoj starosnoj penziji. Penzioneri vojnici i policajci uz ovu opciju mogu birati rad na puno radno vreme uz isplatu pola penzije.

Ako ste se zaposlili na pola radnog vremena uz primanje penzije, imate pravo na ponovno određivanje penzije nakon navršene najmanje jedne godine staža osiguranja. Taj uslov biće ispunjen nakon dve godine rada s polovinom punog radnog vremena.

Na pola radnog vremena radi tridesetak hiljada penzionera, a najviše ih je zaposleno u trgovini i prerađivačkoj industriji.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/ Blic/ TPortal/ Anica Jelovac/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.