EVO KO SVE IMA PRAVO NA HRVATSKI NACIONALNI DODATAK ZA STARIJE: Danas počinje ISPLATA, a ovo su svi USLOVI...
Foto: Beta/Dragan Gojić

NOVAC USKORO LEŽE NA RAČUNE

EVO KO SVE IMA PRAVO NA HRVATSKI NACIONALNI DODATAK ZA STARIJE: Danas počinje ISPLATA, a ovo su svi USLOVI...

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahteva, ako su ispunjeni svi uslovi propisani za sticanje prava

Objavljeno:

Danas počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za decembar 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su iz HZMO-a.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobiće 7.278 korisnika (64,48% žena i 35,52% muškaraca), za što je osigurano 876.543,65 evra iz Državnog budžeta.

Skladno Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN 156/23), nacionalna naknada od 1. januara 2024. iznosi 150,00 evra (isplata za januar u februaru 2024.).

Uslovi za isplatu naknade

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe prema izmenama Zakona može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, sa prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava, što je osnovni uslov, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uslovi, a to su:

  • da nije korisnik penzije niti osiguranik u obveznom penzijskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovog domaćinstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu domaćinstva mesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 evra)
  • da nije korisnik prava na garantovanu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj brizi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smeštaja prema propisima o socijalnoj brizi
  • da nije sklopio ugovor o doživotnom održavanju ili ugovor o doživotnom održavanju kao primaoc održavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništavnosti ili poništenja ugovora.
1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahteva, ako su ispunjeni svi uslovi propisani za sticanje prava. Korisniku penzije pravo pripada od prvog dana nakon obustave isplate penzije iz obaveznog penzijskog osiguranja, a korisniku garantovane minimalne naknade od prvog dana nakon prestanka prava na garantovanu minimalnu naknadu.

HZMO napominje da se zahtev za nacionalnu naknadu može podneti bilo kada i to lično u regionalnoj organizacionoj jedinici HZMO-a prema mestu prebivališta podnositelja zahteva, preporučenom poštom ili elektonskim putem u sastavu e-Građani.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.