MAJKA PRIJAVILA NASTAVNIKA DA JE GURAO RUKE U GRUDI UČENICE, A ON I DALJE PREDAJE! Nezapamćen užas u Hrvatskoj
Foto: Printscreen/TV Pink

strašno!

MAJKA PRIJAVILA NASTAVNIKA DA JE GURAO RUKE U GRUDI UČENICE, A ON I DALJE PREDAJE! Nezapamćen užas u Hrvatskoj

Majka prijavila nastavnika da je gurao ruke u grudi ručenice

Objavljeno:

Majka jedne učenice osnovne škole u Dalmaciji kontaktirala je novinare Slobodne Dalmacije kako bi, "iznela navode o počinjenju krivičnih dela na štetu maloletnog učenika".

Majka je poslala dopis 8. novembra 2023. inspekciji Ministarstva obrazovanja koja ga je prosledila Opštinskom državnom tužilaštvu u Splitu (ODO) i o tome obavestila podnositeljku 29. novembra.

S njom su seli i uživo popričali jer je htela da istupi u javnost o onome što je navela u dopisu nadležnim službama. Uz to, nastavnik protiv kojeg je podnesena prijava je naveden i kao nastavnik istog predmeta u još jednoj osnovnoj školi (identitet poznat redakciji).

"Dostavljamo Vam u nadležnost dopis u kojem se podnosilac tuži na počinjenje krivičnih dela – polno uznemiravanje učenika, zanemarivanje i zloupotreba detetovih prava i drugo" navodi Prosvetna inspekcija u dopisu ODO-u, upućenom 8. novembra, koja je o tome obavestila i majku učenice.

Silovanje
foto: pixabay.com

Sagovornica je s još jednim roditeljem (podaci poznati redakciji, op.a.) učenice iz istog razreda podnela prijavu radi "počinjenja krivičnih dela protiv braka i dece – povreda detetovih prava, grubo kršenja prava dece", a koji su "počinjeni u dužem vremenskom periodu na štetu dece".

Štipanje i diranje u zadnjim klupama

Za spomenuta krivična dela je, prema zakonu, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina. Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi.

"U prvim nedeljama škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dve prijateljice sedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom času. Nastavnik tokom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po telu te se svojim telom naslanja na njih.

Približi joj se s leđa dok sedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njena leđa pa počinje da je mazi. Njenoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što je grli i štipa po telu" naveli su roditelji dveju učenica u svojoj prijavi.

Pre podnošenje prijava, majka učenice se sastala s direktorom 16. oktobra. Roditelji druge učenice podneli su u školi prijavu 29. oktobra zbog ”neprimerenog ponašanja” i "se*sualnog uznemiravanja". Osnovna škola je zatim podnela prijavu policiji gde su roditelji dali detaljan iskaz.

Nastavnik je poslat na bolovanje 4. novembra prošle godine, navodi se u dopisu roditelja dveju učenica. Nakon zimskih praznika vraćen je na posao, ali više ne predaje razredu u kojem su učenice čiji su roditelji podneli prijavu, kažu roditelji. Jedna od učenica nije ni išla na prvi čas u ovoj kalendarskoj godini, potvrdila je njena majka.

Silovanje
foto: Shuterstock

Majka koja se javila Slobodnoj Dalmaciji poslala je prijavu Prosvetnoj inspekciji 18. maja zbog istih radnji u generaciji njenog sina tokom prošle nastavne godine, navodi se u dopisu, ali ta prijava se nije odnosila na njenog sina.

"Krenula sam da se raspiujem i saznala da se to događa već dugi niz godina i da su neki roditelji dolazili u školu i prijavljivali takve događaje direktoru, ali se po tom pitanju nije ništa učinilo zbog čega bi majke i očevi odustali" navodi majka u spomenutoj zajedničkoj prijavi.

Nakon sastanka s direktorom, njena kćerka je prebačena iz zadnje u prvu klupu u učionici, što je kod nje izazvalo strah, ističe se u prijavi. Deca kolega nastavnika prošli su isto, pišu roditelji.

Prosvetna inspekcija je istog dana prosledila dopis ODO-u te je obavestila majku o tome dvadesetak dana posle.

Nastavnik i dalje predaje, majka - prijavljena

Nakon sastanaka majke i direktora održanih 16. i 25. oktobra, protiv majke je 26. oktobra pred ODO-om podignuta krivična prijava zbog pretnji.

U toj prijavi naglašava se kako se majka sumnjiči da je na sastancima s direktorom govorila kako "neće dočekati Božić" zbog čega je čelnik obrazovne institucije u Imotskoj krajini, kako se navodi, podigao krivičnu prijavu "strahujući za život i zdravlje".

"Smatram kako su time hteli da me odgovore od toga da prijavim događaje Prosvetnoj inspekciji" rekla je majka učenice.

Novinari Slobodne dalmacije stupili su u kontakt i s direktorom škole koji je odgovorio kako "zbog osetljivosti situacije nisu u poziciji da iznose informacije" o celokupnom slučaju:

Silovanje
foto: Shutterstock

"Radi se o delikatnoj situaciji u koju su uključene maloletne osobe te da je nama kao odgojno-obrazovnoj ustanovi u cilju da zaštiti učenike od javnog izlaganja i potencijalne stigmatizacije.

Škola je preduzela do sada sve mere zaštite prava učenika. Slučaj je prosleđen nadležnim institucijama i postupak je u toku. Nadam se da ćete uvažiti ozbiljnost i delikatnost situacije.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su odgovorili kako tražene podatke mogu dostaviti isključivo nadležnim institucijama dok "lične podatke o krivičnom i prekršajnom postupku" ne mogu dati zbog odredaba Zakona o zaštiti ličnih podataka.

Ombudsman: "Sistem je slab"

Otac učenice je rekap kako je podneo prijavu kancelariji ombudsmana za decu Helence Pirnat Dragičević. Iz kancelarije su odgovorili kako "dobijaju prijave se*sualnog nasilja i prate postupanja nadležnih tela" i kako su "uočene slabosti sistema u zaštiti dece":

"Sadašnji sistem "štiti" decu samo od prethodno osuđenih osoba. Izloženost dece neprimerenim dodirima, se*sualnim aluzijama, neželjenoj komunikaciji i sličnim ponašanjem nastavnika zbog kojih se deca osećaju uznemireno i zaplašeno predstavljaju se*sualno nasilje nad decom.

Zaštita ne sme da zavisi od ishoda pravosudnog postupka jer neće svako se*sualno zlostavljanje nužno dovesti do krivičnog procesuiranja i osude, posebno kod ”blažih oblika” poput se*sualnog uznemiravanja što bi, po zakonu, aktiviralo suspenziju radnika ili prekid radnog odnosa "naveli su, među ostalim, iz kancelarije ombudsmana.

Se*sualno uznemiravanje treba biti osnova za preispitivanje radnog odnosa jer je takvo ponašanje povreda ugovora o radnom odnosu, nastavljaju:

"Neretko je zaštita radnih prava iznad interesa deteta. Ako ustanove i otkažu ugovor o radu, u radnim sporovima zbog ”nezakonitih otkaza” često gube sporove i novac.

Zalažemo se uspostavu licenca za rad koju ne bi smela da dobije osoba koja se neprimereno ponaša prema deci. Baza licenciranih bi bila javno dostupna kako bi roditelji mogli da znaju kome poveravaju svoju decu za privatno podučavanje. Zalažemo se za licenciranje u sve sisteme u kojima se radi s decom i donošenje posebnog Zakona o zaštiti dece."

Bonus video:

02:35

ZA ŠTA SE TERETI PEDOFIL KOJI JE TAKO DUGO BORAVIO SA DECOM U VRTIĆU U BOGOJEVU?

(Espreso/Slobodna Dalmacija/Preneo: D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.