DA LI JE OVO MOGUĆE? Rusija PRED OLUJU prodala Hrvatima S-300 za rat protiv Srba, u operaciji učestvovao i NATO!
Foto: Wikipedia

čeka se odgovor

DA LI JE OVO MOGUĆE? Rusija PRED OLUJU prodala Hrvatima S-300 za rat protiv Srba, u operaciji učestvovao i NATO!

Sistem S-300, prema tvrdnjama Zvonka Zubaka, nikada nije otplaćen Rusiji, zbog čega on još od 2001. vodi sudski proces u kojem traži isplatu, povrat ili nagodbu
Objavljeno: 14:32h

Svađa zbog S-300

Kada je na vlast došao premijer Ivo Sanader, gotovo da je izbio međunarodni skandal jer su Rusi još tada načuli da su Hrvati dopustili Amerikancima i Izraelcima uvid u tehnologiju S-300 i, još gore, kopiranje tehničkih šema sistema. To je bilo skandalozno jer je tako omogućen uvid u sve tajne ruske vojne tehnologije, koja se pokazala nadmoćnom u odnosu na američke "Patriote".

Koliko se može razabrati iz raznih izvora, Hrvatska je još 1997. odlučila da neće da kompletira sistem te je idućih godina pokušavala da nađe kupca. Zainteresovao se Iran, no isporuku su sprečile SAD. Kasnije se zainteresovala i Turska, koja je ovim sistemom želela da odgovoriti na činjenicu da je Grčka preko Kipra kupila S-300. Ti poslovi nisu realizovani pa se sistemu gubi trag 2004, kada je sva oprema navodno ukrcana na brod u Rijeci i navodno otplovila u pravcu SAD.

(Espreso.co.rs / Kurir)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.