SRBIN POKUŠAO DA IZVEDE FILMSKU KRAĐU U HRVATSKOJ: Ušao u banku da podigne 1,5 miliona, a onda je usledio ŠOK
Darko Kljajić, Foto: Mup hrvatske

DOLIJAO

SRBIN POKUŠAO DA IZVEDE FILMSKU KRAĐU U HRVATSKOJ: Ušao u banku da podigne 1,5 miliona, a onda je usledio ŠOK

Srbin Darko pokušao da izvede filmsku krađu u Hrvatskoj

Objavljeno:

Pakračanin sa zagrebačkom adresom Darko Kljaić (64) iza sebe ima impresivan opus krivičnih dela, presuda i boravaka u zatvoru. Zbog poslednje u nizu osuđujuće mahinacije, kojom je pokušao na vrlo inovativan način - krađom identiteta i transformacijom izgleda sa silikonskom maskom - da se domogne više od 1,5 miliona evra, Kljaić je osuđen na dve godine i dva meseca zatvora, piše "Jutarnji list".

Iako je priznao delo koje je počinio dok mu je snazi bila poternica iz Gline, sve je te poteze, sudeći prema odbrani, svalio na svoje loše zdravlje, na strah od starosti i tvrdnje da je pre 35 godina dobio otkaz na poslu jer je Srbin iako je rođen u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo, navodi „Jutarnji list“.

Kako se branio

„Već duže vreme u teškoj sam materijalnoj situaciji. Loše sam po pitanju zdravlja i 64 su mi godine. Uspaničio sam se za svoju starost i to je razlog zbog kojeg sam počinio ta krivična dela. Zapravo, nisam ih hteo da učinim u ovom opsegu, nego manjem, kako bih se osigurao za starost.

Pokušao sam da dignem 18 do 19 miliona kuna, ali mi je bilo dovoljno oko 50.000 kuna. Do 90-ih sam radio i dobio otkaz jer sam Srbin. Iako sam rođen u Hrvatskoj i imam hrvatsko državljanstvo, roditelji su mi srpske nacionalnosti, pa sam se i ja tako izjašnjavao jer sam smatrao to normalnim“, uveravao je sud Kljaić.

A na dalje upite suda naveo je i da je bio prisiljen da vara, međutim, detalje je odbio da otkrije ističući kako se boji za sebe i za život svog sina.

Do ove presude Kljaić je u poslednjih šest godina čak sedam puta pravosnažno osuđen zbog prevara i jedne u sklopu zločinačkog udruženja, te su mu sve presude objedinjene troipogodišnjom kaznom. Svim tim prevarama zgrtao je stotine hiljada kuna, a strah od siromaštva pod stare dane kod njega ne jenjava.

Šetnja po policiji

Istraga je pokazala da je Kljaić vrlo zavidnih organizacionih veština, isplaniranih do najsitnijih detalja. Uložio je znatan trud da se domogne svih podataka poduzetnika Damira H., kojeg nije poznavao i koji je tog trenutka bio na drugom kraju sveta, ali je očigledno dobro znao da mu je bankovni račun „težak“. Plan je pokrenuo 2019., kada je, na neutvrđen način, došao do podataka i fotografije odabrane mete, Damira H., u kojeg se vrlo lako prerušio.

Nabavio je silikonsku masku i sočiva, pa je, glumeći Damira H., prvo odšetao u II. Policijsku upravu u Zagrebu i prijavio gubitak lične karte, pasoša i vozačke dozvole. Policajci nisu posumnjali na prevaru, pa su mu izdali potvrdu s kojom je već sutradan, 23. aprila 2019, otišao u Sektor upravnih poslova kako bi izradio dokumente na ime Damira H. Pritom s lica nije skidao masku.

S dokumentima koje je dobio u hitnom postupku otišao je u poslovnicu Zagrebačke banke i na šalteru kao Damir H. zatražio isplatu 1,2 milliona evra i milion kuna. Bankarskoj službenici predočio je lažni pasoš, a ona je odlično reagovala kontaktiravši ličnu bankarku pravog Damira H., visine gotovo dva metra. Ubrzo su spoznale da je u poslovnici varalica visok oko 160 cm. Policija se odmah digla na noge i uhapsila maskiranog Kljaića, koji je, nakon provedena četiri sata pod vrućom maskom, u policijskoj stanici izustio: Ja nisam Damir H, nego Darko Kljaić!“

„Jako bolestan“

Zanimljivo je da je upravni referent koji je obrađivao Kljaićev zahtev za izdavanje pasoša na tuđe ime uočio da je bio neuredan i belih ruku, a kad mu je ukazao na to da se poprilično promenio gledajući njegove pređašnje fotografije, varalica je prokomentarisao: „Čujte, ja sam jako bolestan“. I upravo zbog tog „očiglednog“ bolesnog stanja, od prevaranta nije tog puta uzeo papilarne linije obe ruke, zadovoljivši se pređašnjima. I drugi u tom lancu držali su ga, kako se ispostavilo, zbog bolesti na distanci.

Datuma kad mu je pasoš poništen mimo njegova znanja, Damir H. sećaće se zauvek jer je tih dana s porodicom bio na proputovanju po Tajlandu i Kambodži.

Bonus video:

00:10

Policija ispred restorana Darka Lazića razgovara sa pevačem

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.