OSTRVO IZ KOMŠILUKA KOJE KRIJE MRAČNU PROŠLOST: Danas je RAJ ZA TURISTE, a nekada je služilo za OVO (VIDEO)
Ošljak, Foto: Printscreen/Youtube/Damir Odak

DA LI STE ZNALI?

OSTRVO IZ KOMŠILUKA KOJE KRIJE MRAČNU PROŠLOST: Danas je RAJ ZA TURISTE, a nekada je služilo za OVO (VIDEO)

Jedna od specifičnosti ovog ostrva je da većina stanovništva nosi isto prezime

Objavljeno:

Ošljak je najmanje naseljeno ostrvo u Hrvatskoj, za koje se veruje da je bilo naseljeno od davnina. Prostire se na 0,39 kvadratnih kilometara u Zadarskom kanalu - otprilike pola nautičke milje udaljeno od Preka na ostrvu Ugljan.

"Lokalno stanovništvo" ovo ostrvo naziva i Lazaret. Ime je dobilo po tome što je u 17. veku služilo kao bolnica (lazaret) za izolaciju bolesnika od lepre (gube) i kuge za celo zadarsko područje. Danas je to idilično mesto za odmor ispunjeno prelepom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture - njih oko 60.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, na ostrvu živi 35 stanovnika, što je skok od šest stanovnika u odnosu na popis iz 2011. Broj stanovnika zavisi i od godišnjeg doba - u zimskim mesecima na Ošljaku živi deset ljudi, a u letnjim mesecima sve raspoložive smeštajne jedinice su popunjene.

Zapanjujuća priroda

Jedna od specifičnosti ovog ostrva je da većina stanovništva nosi isto prezime - Valčić.

Na Ošljak su došli sa Cresa.

"Ostrva su danas sve privlačnija za celogodišnji život, pa se na Ošljaku može naći nekoliko prezimena koja nisu Valčić. Ljudi koji kupe kuću na ostrvu odlično su se uklopili među malobrojno lokalno stanovništvo i vole i poštujte ostrvo“, rekli su iz Turističke zajednice Opština Preko.

Većim delom ostrva dominira prelepa park-šuma sa gustom vegetacijom borova, čempresa i hrasta crnike uz neizbežne masline i mediteransku makiju. U hladu borove šume nalaze se male živopisne uvale sa čistim morem koje su savršene za letnje osveženje od visokih temperatura.

Magična park-šuma je mesto gde se može videti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica, od ševe krune (Lullula arborea) i morske čigre (Anthus campestris) do ćelavog orla (Akuila chrisaetos) i kormorana (Phalacrocorak aristolos), do dugokljune čigre ( Thalasseus sandvicensis ).

Šta videti?

Istražite ribarsku luku, posetite crkvu Sv. Marije iz 6. veka i ruševine vetrenjače iz 16. veka i ruševine letnjikovca porodice Kalogera. Tu je i stari deo naselja sa desetak kuća – selo Valčić – koje je nastalo u 17. i 18. veku. Na ostrvu se može videti i bunker iz Drugog svetskog rata.

Stara škola na ostrvu decenijama ne radi jer nije imala dovoljno đaka za održavanje redovne nastave. U međuvremenu je renovirana i služi ostrvljanima kao dom kulture i zabave.

Na ostrvu je zabranjen automobilski saobraćaj, pa je najlakši način za kretanje biciklom ili peške.

"Pešačka staza na ostrvu duga je dva kilometra, prolazi pored svetionika i ostataka vetrenjače, a možete se popeti i na vrh ostrva koji se uzdiže na 90 metara i pruža nezaboravan pogled“, preporučuju iz ove zajednice.

Ošljak nudi odlične mogućnosti za pecanje i ronjenje.

"Prvi veštački riblji greben u Hrvatskoj postavljen je u blizini obale Ošljaka u cilju očuvanja podvodnog života i sa ciljem proširenja delatnosti vezanih za podmorje“, dodaju iz TZ Opštine Preko.

Kako stići do ovog ostrva?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak dva puta, a postoje dve povratne linije za Zadar i Preko.

"Ako neko ima svoj brod, može ići na ostrvo u sopstvenom aranžmanu. U letnjim mesecima Ošljak je omiljena destinacija za izletnike brodom", kažu iz Turističke zajednice.

On što morate imati na umu jeste da na ostrvu nema nijedne prodavnice – čak ni tokom leta. Ostrvljani i njihovi gosti namirnice kupuju u obližnjem gradu Preko na Ugljanu ili u Zadru. Takođe, leti na ostrvu radi samo jedan restoran.

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. Ali ako želite da spavate ovde, smeštaj treba rezervisati pre zvaničnog početka letnje sezone.

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/ Pun kufer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.