HRVATI SE BUNE ZBOG NERADNE NEDELJE: Mnogi trgovci se nadaju boljem, DONETA POGREŠNA ODLUKA 1. JULA
Katanac, Foto: Stefan Jokić

PREDUZETNIŠTVO

HRVATI SE BUNE ZBOG NERADNE NEDELJE: Mnogi trgovci se nadaju boljem, DONETA POGREŠNA ODLUKA 1. JULA

Anketa pokazuje da je 75 odsto osoba za ukidanje zabrane rada nedeljom, dok je 25 posto protiv toga

Objavljeno:

Zabrana rada nedeljom u Hrvatskoj je stupila na snagu 1. jula, a informacije govore da se odluka u praksi pokazala lošom.

Hrvatski mediji javljaju kako i dalje postoji mogućnost da se stvari vrate na stari režim ako bi ustavne sudije novi Zakon o trgovini proglasili neustavnim.

Anketa najčitanijeg hrvatskog portala Index.hr pokazuje da je 75 odsto osoba za ukidanje zabrane rada nedeljom, dok je 25 posto protiv toga.

Ustavni sud je već dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedeljom - 2004. i 2009. godine, ali čini se da ova verzija zakona ima itekakve šanse proći na Ustavnom sudu.

Iz Udruženja "Glas preduzetnika" ističu da je zakon diskriminatoran i u delu u kojem propisuje izuzeci kojima se određenim poslovnim subjektima dozvoljava rad nedeljom ili praznicima.

Doroteja Jurčić, advokatica udruženja kaže i da je nejasno zašto zakonodavac već u trećem navratu forsira samo jednu grupu preduzetnika a to su trgovci, dok mu nikad nije palo na pamet da takve zabrane nameće nekim drugim delatnostima.

Velike gužve subotom

Protekle subote na praznik zabeležene su velike gužve na zagrebačkoj Autobuskoj stanici gde su građani stigli kako bi obavili kupovinu. Velike gužve su registrovane i na benzinskim pumpama koje su čak prodavale i hleb.

Udruženje Glas preduzetnika (UGP) pozvalo je danas gradonačelnike i načelnike opština da omoguće rad svim preduzetnicima koji žele raditi nedeljama i praznicima tako što će za te dane proglasiti manifestacije ili sajamske dane.

Kako bi se ljudima omogućilo pravo na rad, na Hvaru i na Braču su se morali poslužiti trikovima kako bi se izbegli ovu situaciju pa su gradovi Hvar, Supetar i Stari Grad i opština Bol doneli odluku o proglašenju sajamskih dana 5. i 15. augusta, kada je Velika Gospa.

Treba podsetiti da je neradna nedelja zaživela u nekoliko bh. gradova, a da će Vlada FBiH na jesen razmatrati Predlog prednacrta Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH kojim je predviđeno da prodajni objekti budu zatvoreni nedeljom i u dane praznika u Federaciji BiH.

Bonus video:

00:47

PRVO FIRMA, PA DRŽAVA I TEK ONDA OBIČAN ČOVEK OSETI BOLJITAK Stanić: Blagostanje neće biti u naredne 3 godine, IZ OVOG RAZLOGA

(Espreso/Blic/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.