EKSPLODIRALA CENA OVE NAMIRNICE NA PIJACI U HRVATSKOJ: Duplo je skuplja od MESA, šta reći na OVO?
Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

poskupljenje od 13 odsto

EKSPLODIRALA CENA OVE NAMIRNICE NA PIJACI U HRVATSKOJ: Duplo je skuplja od MESA, šta reći na OVO?

Prošlog avgusta, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prosečna cena na pijacama iznosila je 4,42 evra

Objavljeno:

Na pijacama u Hrvatskoj proteklih nedelja počeo je da se prodaje domaći pasulj. Cene su mu osetno više nego prošle godine. Tako je prosečna cena kilograma domaćeg belog pasulja prošle nedelje na pijaci u Bjelovaru iznosila čak osam evra te je bila najviša u Hrvatskoj.

Istovremeno, svinjski vrat s kostima u bjelovarskim mesarama može da se kupi po prosečnoj ceni od oko 4,5 evra. Tako ispada da je kilogram pasulja u Bjelovaru gotovo dvostruko skuplji od mesa.

Isti pasulj u Zagrebu i Čakovcu koštao je u proseku pet evra, Koprivnici 4,80 evra, a Pakracu 6,71 evro. Prosečna cena kilograma tog pasulja na svim hrvatskim pijacama iznosila je oko pet evra.

Zanimljivo je kako je istovremeno, prošle nedelje, cena pasulja u proseku iznosila 2,75 evra – u Čakovcu.

pijaca, Voće, trešnje
foto: Emilija Jovanović

Prošlog avgusta, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prosečna cena belog pasulja na pijacama iznosila je 4,42 evra. To znači da je pasulj u godinu dana poskupeo za oko 13 odsto.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, kad je beli domaći pasulj na pijacama u proseku koptao oko 3,5 evra, povećanje iznosi čak 43 odsto.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.