KO JE IVICA PIVAC, HRVATSKI BIZNISMEN KOJI JE IZNENADA UMRO NA PLAŽI? Bio je "MENSI" MOGUL, sa bratom imao IMPERIJU
Mesara, ilustracija, Foto: Beta/Dragan Gojić

buigrafija

KO JE IVICA PIVAC, HRVATSKI BIZNISMEN KOJI JE IZNENADA UMRO NA PLAŽI? Bio je "MENSI" MOGUL, sa bratom imao IMPERIJU

Priča o Mesnoj industriji Pivac započela je u gradiću Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori 1952. godine

Objavljeno:

Ivica Pivac, diplomirani agronom i predsednik Grupe Pivac, iznenada je preminuo juče u 71. godini, javili su juče hrvatski mediji. Ovaj hrvatski biznismen iza sebe je ostavio izuzetno razvijen biznis, Mesnu industriju Pivac. Zajedno sa bratom držali su oko 250 maloprodajnih lokala širom Hrvatske, a kako se kompanija sama hvalila imali su godišnje prihode i do 500 miliona evra.

Priča o Mesnoj industriji Pivac započela je u gradiću Vrgorcu u Dalmatinskoj zagori 1952. godine. Kompanija je, kako se navodi na njenim internet stranicama, počela kao mala porodična firma, a s godinama je izrasla u jednu od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj.

U tom tipičnom, gotovo napuštenom mestu Dalmatinske zagore, osim prazne rodne kuće, braća Pivac još imaju veliku sušaru za pršute u kojoj rade meštani iz okolnih sela, piše Večernji list.

Osnivač porodice Ante Pivac, deda danas poznatih preduzetnika, nakon Drugog svetskog rata počeo se baviti mesarskim zanatom u Zavojanima, i to je bila komercijalna trgovina na pomalo primitivan način. Kupili bi tele ili kravu od suseda, uveče bi zaklali životinju, ujutro bi rasekli meso i tako sveže prodavali budući da nije bilo hladnjaka koji bi ga mogli da očuvaju meso.

Mesara, ilustracija
Mesara, ilustracijafoto: Beta Milan Timotić

Kako je Ante Pivac bio slabog zdravlja, trebala mu je pomoć. Njegov sin Milenko Pivac, rođen 1925., otac poznate braće Pivac, bio je daleko u Mariboru gde je kao podoficir radio u JNA. On je kao 18-godišnjak otišao je u partizane, sudelovao je u bitci na Sutjesci u kojoj je i ranjen.

Kako su braća Pivac stvorila prehrambenog diva: Tonći sam klao životinje

Nakon rata Milenko Pivac služio je vojsku u JNA u Mariboru, a kako je brzo shvatio da ne želi graditi vojnu karijeru, a nije ju ni mogao izgraditi jer niti je bio školovan niti je bio član SKJ, vratio se u Zavojane i pomagao ocu mesaru.

- Milenko se 1952. vratio u Vrgorac sa ženom Milom, venčali su se nekoliko godina ranije. Njihov najstariji sin Ante, zvani Tonći, rođen je u Sloveniji 1949. - kaže Marko Pivac. Nakon povratka iz Maribora Milenko je, sa ženom Milom, majkom poznate braće, obrt preselio u Vrgorac gde je bilo više ljudi, veća potreba za mesom i bolja zarada.

- Stoku su, kupovali uglavnom po selima i na pijaci sredom. Pešice su iz Imotskog pred sobom gonili stoku. Kasnije, kad je Milenkov najstariji sin Tonći završio srednju trgovačku školu u Makarskoj, polako je preuzeo porodični biznis jer otac Milenko više nije mogao raditi - kaže sused i rođak Ante Pivac, piše Večerni list.

- Kako nisu imali kamiona, ja sam im svojim kamiončićem znao prevesti dve-tri krave koje bi kupili u Imotskom ili na godišnjim sajmovima u okolnim mestima za Sv. Anu i Sv. Bartola. Znali su dogoniti stoku iz Duvna pešice - prisjeća se Marko Pivac.

- Tonči bi sam klao životinje. Uvečer bi zaklao jedno tele ili kravu, izvadio bi drob i ostavio da se meso hladi. Pre zore oderao bi životinju, rasekao je i odvezao u mesnicu tako da se ima što prodavati - priseća se Marko Pivac.

Sagovornik dalje priča da kada je Tonći, najstariji od sinova, 70-ih godina po povratku iz JNA kupio kamiončić, "dvotonac", Pivcima je bilo lakše poslovati. Polako su napredovali i počeli kupovati veće i moćnije kamione za prijevoz stoke, najprije "dajca" pa kamion koji su kolokvijalno zvali "stočar". Tako su se počeli polako širiti. Sedamdesetih godina prošlog veka Tonći Pivac, najstariji od braće, potpuno je preuzeo poslovanje porodičnog biznisa.

Ivica dao otkaz u firmi i sa braćom stvorio porodični biznis

S vremenom je stasao i Ivica Pivac, mlađi Tonćijev brat.

- Ivica je završio fakultet, agronomiju, nakon čega je radio u vinariji u Vrgorcu, no onda je dao otkaz i priključio se bratu. Uzgajao je po nekoliko stotina svinja, od početka do kraja, od okota do klaonice - kaže Marko Pivac.

Posle se braći priključio i najmlađi brat Neno.

- Neno zna nanjušiti neke stvari što se tiče nabave, dobar je ekonomista, postao je glavni za nabavku robe. Njih trojica braće skladno su radila. Njihova majka Mila držala ih je na okupu i davala im savete, ona je bila rođeni ekonomista. Mila je sama počela hraniti po 10-20 svinja da bi u svojoj mesari prodavali svoje meso - kaže sagovornik.

Milenko, otac braće Pivac, prema priči Marka Pivca, bio je ljudina i jako socijalno osetljiv.

- Milenko je pred Božić uvek siromašnim porodicama sa puno dece slao svoje proizvode, po svinjsi but, uvek je davao siromašnima. I njegovi su sinovi takvi, ali na drugi način - uveren je Marko Pivac.

Posao koji je braću Pivac lansirao u visoke preduzetničke vode

Prema rečima Ivice Pivca, prvi ozbiljan posao, koji je braću Pivac "lansirao" u visoke preduzetničke vode je napravljen sredinom 80-ih prošlog veka kad su braća kao zanatlije otvorili šest mesara u Makarskoj i Vrgorcu.

Mesara, ilustracija
Mesara, ilustracijafoto: Profimedia

Firmu su posle registrovali 1990., prema Markovićevu zakonu. Sused i prijatelj porodice Marko Pivac kaže da je poraodica i pre rata imala nešto ušteđevine, takozvanu staru štednju koja je bila blokirana. Ta stara štednja mogla se uložiti, ali nije se mogla pretvoriti u gotovinu. Od te štednje Pivci su kupili celu stočnu farmu u Pitomači, zajedno sa zemljom.

Osim pametnog ulaganja tzv. stare devizne štednje, braću je "digao" i uvoz svežeg mesa.

- Oni su pre nabavljali meso iz uvoza preko nekih drugih, ali onda su oni sklopili ugovore i počeli uvoziti direktno. Preuzeli su uvoz i sada snabdevaju trgovačke lance mesnim proizvodima - objasnio je Marko Pivac i dodao da je u takvim poslovima najveštiji najmlađi brat Neno.

Sposobnim se pokazao i Miljenko Pivac, sin najstarijeg brata, pokojnog Tonćija, koji je nasledio očev deo kompanije i preuzeo važan dio poslovanja mesne industrije Pivac. Milenko Pivac, rođen 1979., vrstan je menedžer, govori nekoliko stranih jezika.

"Pivci u stvaranju porodičnog biznisa odigrali vrlo pametno"

Preuzimanje poznaate kompanije Kraš, prema rečima Marka Pivca, tu dugoročnu igru Pivci su odigrali vrlo pametno.

- Pokojni Tonći, najstariji od braće Pivac, meni je govorio da su oni odavno imali deonice u Krašu, ali dividendu nikada nisu dizali, pretvarali su je u deonice i tako je njihov udeo u vlasništvu Kraša stalno rastao - otkrio je Marko Pivac.

Naglasio je veliku ulogu najstarijeg od braće, pokojnog Tonćija. Kako kaže uprkos tome što je bio lošeg zdravlja zadnjih 10-15 godina, on je bio toliko u poslu da je i jako bolestan želio sve pratiti.

- Braća su ga htela zaštititi od posla, malo penzionisati, ali on nije mogao bez toga. Kad su pre 20-ak godina počeli graditi sušaru pršuta u Zavojanima, svako malo dolazio bi i raspitivao se o tome kako napreduju radovi, sve je hteo znati i videti - kazao je Marko Pivac i dodao da su braća Pivac s partnerima gradila i stanove za tržište u Makarskoj i Solinu. Vlasnici su i nekih hotela.

Grupa Pivac danas je vodeći proizvođač, prerađivač ali i uvoznik mesa u Hrvatskoj. Imaju dve velike farme bikova u Pitomači i Karlovcu.

Bonus video:

02:58

POZNATI BIZNISMEN NASRNUO NA VERENICU I MALTRETIRAO JE! Novinarka Kurira: Ucenila partnera i ovajdila se za auto od 40.000 EVRA!

(Espreso/ Večernji list/ Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.