ŠTA SE TO POJAVILO NA NEBU IZNAD HRVATSKE? Građani zabrinuti, OVO JE objašnjenje astronoma! (VIDEO)
Meteor / Ilustracija, Foto: Profimedia

opasnost iz svemira

ŠTA SE TO POJAVILO NA NEBU IZNAD HRVATSKE? Građani zabrinuti, OVO JE objašnjenje astronoma! (VIDEO)

Hrvatsko astronomsko društvo objavilo je snimke meteora jakog sjaja koji je sinoć viđen iznad Hrvatske.

Objavljeno: 18:50h

Hrvatsko astronomsko društvo objavilo je snimke meteora jakog sjaja koji je sinoć viđen iznad Hrvatske.

"Sinoć u 21 sat 51 minut 13 sekundi po Griniču (UT) na nebu iznad Hrvatske bljesnuo je veoma sjajan meteorski bolid. Meteor je snimilo 14 kamera Hrvatske i Globalne meteorske mreže, od čega 8 kamera u Hrvatskoj, 4 u Češkoj i jedan u Mađarskoj i Sloveniji. Meteor pripada julskom meteorskom toku Pegazida, a interesantan je jer je bio veoma svetao, poput punog meseca, i što je vidljivi deo leta započeo u veoma visoka nadmorska visina od 170 km, što je prava retkost.

Za ovim telom neće biti traganja, jer iz analize snimaka možemo reći da je potpuno izgorelo na nadmorskoj visini nešto većoj od 83 km, a trag koji je ostavio za sobom odneo je visinski vetar za deset minuta“, objavili su.

"Meteoroid se zapalio iznad Mađarske, bljesnuo iznad Hrvatske, a da je od njega išta ostalo, otišli ​​bi da traže meteorit u Sloveniju. Gorio je punih 200 kilometara", dodali su.

"Posle posmatranja sledi potraga"

Juče, nešto pre ponoći, desetak kamera Globalne meteorske mreže https://globalmeteornetvork.org/, od kojih je nekoliko postavio jedan naš član u Varaždinu, snimilo je snažan automobil na nebu iznad našeg grada! Bolid je meteor velike svetlosti koji izgleda kao vatrena lopta. Uglavnom sagoreva u atmosferi, a njegovi delovi retko dospevaju do površine Zemlje.

Globalna meteorska mreža će dati više informacija o ovom bolidu nakon zajedničke obrade svih opservacija“, objavilo je uz fotografiju Varaždinsko astronomsko društvo.

Bonus video:

00:22

Nebo se odjednom zacrnelo i počelo je da tuče: Jako nevreme praćeno krupnim gradom pogodilo centar Kopaonika, ljudi bežali da se sklone

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.