ISPLIVAO UZNEMIRUJUĆ SNIMAK NASILJA NAD DECOM: Vapitačice u domu u Osijeku BRUTALNO zlostavljale mališane (AUDIO)
Nasilje nad decom, Foto: Profimedia

jezivo

ISPLIVAO UZNEMIRUJUĆ SNIMAK NASILJA NAD DECOM: Vapitačice u domu u Osijeku BRUTALNO zlostavljale mališane (AUDIO)

Deca koja nemaju starateljstvo doživljavaju nasilje u domu u Osijeku, a za to se saznalo zbog navodnog audio snimka objavljenom na YouTube-u

Objavljeno:

Hrvatski Telegram objavio je uznemirujući audio snimak koji navodno dokazuje kako se u Klasjevom domu u Hrvatskoj postupa sa decom koja su oduzeta od roditelja, koji su izgubili starateljstvo. Policija istražuje slučaj, skandal je prijavljen Ministarstvu, a direktorka kaže da su protiv upravnika „preduzete sankcije”. Na stravičnom snimku vidi se kako deca plaču, dok učiteljice urlaju na njih. Portal Telegram stupio je u kontakt sa roditeljima jednog deteta, koji objašnjavaju kako su slučajno saznali za nasilje u domu.

Na snimcima se čuju jecanje i plač dece, koje povremeno nadjačava glas učiteljice.

Ona u tim trenucima viče, postaje histerična i počinje da urla na njih.

„Manijače jedan“, „Ti si glupa krava, zajeb*vaš se“, „Ti si glupan, je*em ti majku, onu ku*vu““, „Marš napolje“, „Dobićeš po pič*i“, „Začepi gubicu“, samo su neke od gnusnih uvreda koje se čuju na snimku koji je uznemirio javnost.

U jednom trenutku se začuje kucanje, a jedno od dece počinje da plače još jače.

Vrisak i plač postaju sve jeziviji, pa se ne čuje sve što učiteljica govori preplašenoj deci.

Inače, sve ovo se odigralo u Domu društvenih usluga Klasje, u njihovoj zgradi u Ružinoj ulici, u samom centru Osijeka.

Užas za koji se nikad ne bi saznalo

Osnivač Doma Klasje je Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike. Na zvaničnom sajtu Doma Klasje navodi se da je njihova uloga da „obezbede uslove u kojima će se sva deca odgajati sa poštovanjem, ceniti i brinuti o principima ravnopravnosti i demokratije” i da će ova ustanova „pomagati deci da iskoristiti sve svoje mogućnosti kako bi odrastali u odgovoren građane ovog društva“.

Svi bi verovali u to, da u javnost nije procurio užasni snimak. Njega su u javnost plasirali roditelji dvoje dece mlađe od tri i pet godina koji su za sve uspeli da saznaju neverovatnim spletom okolnosti.

Naime, njih dvoje su 12. juna pozvali na fiksni broj Doma Klasje da se raspitaju za svoje dvoje dece koja su tamo smeštena. Najverovatnije je jedno od dece podiglo slušalicu, a kada je veza uspostavljena, majka i otac su čuli strašni plač deteta, a potom i histerične ispade učiteljice.

Majka je bila prisebna, pa je počela da snima mobilnim telefonom sve ono što se čulo sa druge strane slušalice.

„Bio sam užasno uznemiren onim što sam čuo. Dečiji plač i ono što im učiteljica priča stalno mi odzvanja u ušima. Ne mogu da spavam, stalno razmišljam kako su mi deca. Iako njihova majka i ja nemamo najskladniji odnos i iako je bilo svađa i nesuglasica, deca nikada nisu doživela ni delić užasa u koji su sada gurnuti“, rekao je otac dece za Telegram.

U obrazloženju Centra za socijalni rad piše da su im deca oduzeta zbog čestih svađa i nasilja u porodici, kao i toga što su „zatečena prljavog izgleda“, te je utvrđeno da ne mogu da brinu o njima.

Takođe, tvrde da „deca pokazuju značajno zaostajanje u razvoju govora u odnosu na ono što se očekuje za njihov uzrast“.

„Ko je nenormalan, ide u krevet!"

Otac je veteran sa dijagnostikovanim PTSP-om, nedavno se zaposlio kao pomoćni radnik u građevinarstvu, ali više ne radi. Tvrdi da je to zato što je bio odsutan sa posla otkako je saznao za užasne uslove u kojima žive njegova deca. Majka je zaposlena kao prodavačica.

Majka dece je rekla da je zabrinuta za decu i zgrožena načinom na koji se prema njima ophode.

Tvrdi i da otac „nije tukao ni maltretirao decu”.

Takođe, u intervjuu za Telegram, a kako prenosi Nova.rs, otac kaže da je prilikom jedne od poseta deci u Domu Klasje primetio modrice na zglobu svog sina. Uveren je da je dete od nepune tri godine bilo vezivano.

Potvrda za to se nalazi u snimku. U jednom trenutku se jasno čuje kada vaspitačica, koja se na krajnje vulgaran način obraća deci predškolskog uzrasta, kaže: „Ko je nenormalan, odmah ide u krevet!“.

Protiv vaspitačice preduzete mere

Kako bi zaštitili svoju decu, roditelji su 30. juna podneli prijavu osječkoj policiji zbog krivičnog dela povrede prava deteta.

Vedran Škugor, direktor Centra za pružanje usluga MZ Klasje, i njegove koleginice Snježana Đorđević i Ana Karalić u intervjuu za Telegram odbacuju mogućnost fizičkog kažnjavanja dece u njihovoj ustanovi, ili vezivanja za krevet.

Direktor Škugor je odbio da presluša snimak, međutim, priznao je da su protiv jedne vaspitačice preduzete sankcije, ali nije želeo da kaže šta to konkretno znači – da li je suspendovana ili otpuštena. Tek kasnije, iz odgovora nadležnog Ministarstva, saznali smo da je direktor samo pismeno opomenuo nastavnika.

Škugor kaže takvih slučajeva ranije nije bilo i da njihova interna kontrola, kao i nadzor Ministarstva rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike nikada nisu utvrdili eventualne nepravilnosti u postupanju prema deci.

Video postavio na Fejsbuk, pa ga obrisao zbog obećanja

Otac dvoje maloletne dece koja se nalaze u Domu Klasje kaže da je na svoj fejsbuk profil stavio užasan video na kom se čuje plač dece i brutalno, vulgarno ponašanje vaspitačice, te da je Dom tražio da ga ukloni i da obećao će mu nakon toga vrati mu decu.

„Uklonio sam snimak sa Fejsbuka, ali mi nisu vratili decu“, rekao je on za Telegram, kako prenosi Nova.rs.

Đorđević, iz doma kaže da je čula snimak koji joj je otac pustio kada je došao u posetu deci. Ona, međutim, odlučno negira da mu je bilo ko obećao da će deca biti vraćena porodici ako ukloni snimak sa Fejsbuka.

Direktor Škugor pojašnjava da Dom Klasje ne odlučuje da li će deca biti vraćena porodici, već je to stvar Centra za socijalni rad i suda.

„Teško nam je, loši su uslovi za rad“

Ana Karalić, takođe diplomirani socijalni radnik u Domu Klasje, kaže da su uslovi u kojima rade teški, u poređenju sa kapacitetima.

Kako kaže, u domu ima previše dece, a premalo vaspitača, te se ponekad dešava da deca plaču. Ona takođe osuđuje svako nedolično ponašanje prema deci.

Na kraju, iz nadležnog ministarstva su naveli da će „inspekcija preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti”.

Pojašnjavajući šta to konkretno znači, dodali su da će „utvrđene činjenice dostaviti Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnom veću i naložiti dalje radnje protiv navedenog zaposlenog, radi zaštite prava i dobrobiti. – da su deca smeštena kao najugroženija grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite“.

Bonus video:

02:59

UČIMO IH MATEMATICI I RAČUNARIMA, ALI NE DOBROTI I DRUGIM VREDNOSTIMA Grbović: Deca uopšte nisu pod pritiskom, ali nemaju ideale

(Espreso/ Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.