OBJAVLJENA PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ, EVO KOLIKO IZNOSI: Jedno zanimanje ubedljvo NAJPLAĆENIJE, a nije IT SEKTOR
Foto: Promo, Filip Plavčić

ZNATE LI?

OBJAVLJENA PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ, EVO KOLIKO IZNOSI: Jedno zanimanje ubedljvo NAJPLAĆENIJE, a nije IT SEKTOR

Ovoliko iznosi prosečna plata u Hrvatskoj, objavljene detaljne informacije

Objavljeno:

U drugom kvartalu 2023. prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj s uključenim dodacima iznosila je 1.140 evra.

To je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i 16 posto više nego u istom periodu 2022. godine, a pritom su u proseku najbolje plaćeni piloti, 2.912 evra, a najgore krojači, 598 evra, objavio je servis MojaPlaća.

Medijana plate iznosi 1.030 evra, što znači da je polovina isplaćenih plata manja, a polovina veća od tog iznosa. U odnosu na prvi kvartal medijalna plata narasla je tri posto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 13 posto, pokazuju podaci servisa MojaPlaća, prenosi Indeks.

Evri, Evro, Euro, Novac
foto: Profimedia

Koja su najviše plaćena zanimanja, a koja najmanje?

Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti, čija prosečna mesečna zarada iznosi 2.912 evra. Slede direktori s prosekom od 2.699 evra te lead developeri s prosekom od 2.627 evra. I četvrto i peto mesto zauzima IT sektor - IT arhitekti imaju u proseku 2.397 evra mesečno, a IT menadžeri 2.365 eura.

Osim menadžerskih zanimanja, gde su plate 119 posto više od prosečne, najplaćenija zanimanja su i dalje ona iz područja tehnologije i razvoja (66 posto više od proseka) i informacionih tehnologija (plus 37 posto).

Najmanje prosečne plate u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (34 posto manje od proseka), tekstilni radnici (37 posto manje) te zaposleni u uslužnim delatnostima (28 posto manje). Krojač, na primer, u proseku mesečno prima tek 598 evra, šivač 648 evra, zaštitar 701, a cvećar 707 evra.

Bonus video:

01:43

PLATA I DO 120.000, A NIKO NEĆE DA RADI! Ovo zanimanje je među NAJTRAŽENIJIMA u Srbiji, a evo šta je problem

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.