ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU REČI SLJEDEĆI I SLIJEDEĆI? Hrvatski stručnjak objasnio RAZLIKU, nikako se NE SMEJU MEŠATI
Učenica, Foto: Profimedia

dobro je znati!

ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU REČI SLJEDEĆI I SLIJEDEĆI? Hrvatski stručnjak objasnio RAZLIKU, nikako se NE SMEJU MEŠATI

Magistar hrvatskog jezika objašnjava da je razlika višestruka

Objavljeno:

Magistar hrvatskog jezika i književnosti Lobel Filipić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u emisiji Jezik i govor objasnio je razliku između reči sljedeći i slijedeći, a ona je, tvrdi, višestruka.

„Reč sljedeći je pridev, piše se s je i ć. Taj pridjev označava onoga koji slijedi, koji je na redu, idući, naredni, koji je u redu odmah nakon nekoga ili nečega. Na primer sljedeći termin, sljedeći avion, sljedeći pacijent, sljedeća tema...

Učenici
Učenicifoto: Profimedia

Reč slijedeći je glagolski prilog sadašnji, a njime se izražava glagolska radnja kao pratnja radnje izražene predikatnim glagolom. Primer: slijedeći pažljivo trag novca, osigurali su im dug boravak u zatvoru. Piše se sa ije i ć.

Reč slijedeći označava da se radnja odvija tako što se nekoga ili nešto slijedi, kreće se za nekim ili se sledi određena procedura, hoda se za kim, prati se neko ili uhodi, a preneseno znači da oponaša postupke, ugleda se na nekoga”, ističe Filipić.

Da bi se videla razlika u značenju navodi primer: Slijedeći trag novca, došli su do kriminalaca, a sljedeći trag novca, tj. sledeća uplata dovela ih je do nove kriminalne skupine.

(Espreso / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.