ŠTA TAČNO VISOKE TEMPERATURE MOGU NAPRAVITI LJUDSKOM TELU? Nije naivno uopšte, posledice mogu biti OZBILJNE!
Ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić

PAKLENI TALAS

ŠTA TAČNO VISOKE TEMPERATURE MOGU NAPRAVITI LJUDSKOM TELU? Nije naivno uopšte, posledice mogu biti OZBILJNE!

Upozorenja malo ko sluša, koliko god lekari ponavljali jedno te isto

Objavljeno: 09:54h

U jeku paklenog talasa letnjih vrućina, visoke temperature mogu dovesti zdravlje ljudskog tela u veliku opasnost. Saznajte šta tačno visoke temperature mogu napraviti ljudskom telu.

Sunce je nemilosrdno upeklo. Na Jadranu plaže krcate.U Slavoniji se tražio bilo kakav hlad. A zagrebački Dolac - pust. "Šta će kad kažu ljudima ne izlazite, crveni alarm, ružičasti, žuti...", rekla je prodavačica Vuka.

Ali upozorenja malo ko sluša, koliko god lekari ponavljali jedno te isto. "Olako shvataju, da! Svi misle nekom drugom će se nešto desiti, ne meni. Ljudi sve ignorišu i misle da niko ništa ne zna osim njih samih. A najlakše je znati o području o kojem nemate pojma", rekla je Marija iz Zagreba.

Pa je porastao broj hitnih intervencija. U junu zadarski medicinari imaju povećanje od 30 posto. "Naši dispečeri proteklih dana su imali preko 300 poziva, znači u 24 sata", rekao je Ive Miletić iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Najviše su to srčane tegobe. I u Zagrebu hitna ima pune ruke posla. Pa lekari kažu - pripazite i na klimu. "Obično se savetuje negde sedam stepeni da bude razlika, što još uvek omogućuje organizmu da se lakše prilagodi", rekla je Davorka Muškardin iz Zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici.

Koje su posledice visokih temperatura?

Što su temperature više, telo se više napreže. Krvni pritisak se spušta i tera srce da brže pumpa krv. To može izazvati blage simptome poput svrabeža, osipa i otečenih stopala.

Ako krvni pritisak dosegne preniske vrednosti, do organa ne uspeva stići dovoljno krvi, zbog čega je veći rizik od srčanog udara.

Treba napomenuti i da se zbog znojenja gube tečnost i so. Takvo stanje, u kombinaciji sa sniženim krvnim pritiskom, može dovesti do toplotnog udara.

Ove nedelje srušeni su temperaturni rekordi za jun. Najviše ikad u junu izmerio je Knin - gotovo 40 stepeni, a Rijeka 38, u Senju gotovo 37 stepeni. Meteorolozi kažu - ovoga će biti, naviknite se!

1 / 10 Foto: Aleksandra Čolić

(Espreso/Dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.