"JEDNO LADNO REŠAVA SVE": Pitali smo Beograđane kako se bore sa VRUĆINOM, dobili smo hit odgovore
Vrućina u Beogradu, Foto: Emilija Jovanović

pakleno vreme

"JEDNO LADNO REŠAVA SVE": Pitali smo Beograđane kako se bore sa VRUĆINOM, dobili smo hit odgovore

Kao i svake godine kad, narodski rečeno, zvezda upekne, veliki problem nastane u gradskom prevozu, a mi smo odlučili da proverimo kako se građani bore sa ovom vrućinčinom

Objavljeno:

Prema današnjoj prognozi temperatura u Beogradu dostigla je 36 stepeni, a ništa bolja situacija nije ni u ostatku Srbije.

Do kraja sedmice u našoj zemlji će se zadržati veoma toplo najvišom temperaturom u većini mesta od 34 do 37 stepeni Celzijusa, a lokalno se očekuju i tropske noći kada će najniža temperatura biti viša od 20 stepeni.

Temperatura, GSP
foto: Emillija Jovanović

Tim povodom, ekipa portala Espreso izašla je i razgovarala sa građanima o tome kako se bore sa vrućinom.

Ono što smo primetili jeste da većina sa sobom nosi flašu vode ili nekog osvežavajućeg napitka, tu su kačket ili šešir, kod žena lepeze neizostavne, a neko se protiv vrućine bori i uz pomoć peškira.

"U autobusima ima 300 stepeni, ovo je nemoguće funkcionisati normalno. Šta možemo, nosim vodu i šešir obavezno da me bar sunčanica ne udari. Da u junu bude skoro 40 stepeni, pa mi više nemamo četiri godišnja doba nego dva", rekla nam je jedna starija gospođa.

S druge strane ima i onih kojima ovo vreme prija, pa smo tako na pitanje kako se bori sa vrućinom dobili kratak i jasan odgovor: "Ladno pivo sve rešava, uživancija", rekao nam je sugrađanin.

1 / 5 Foto: Emillija Jovanović

"Šta da vam kaže, ja ne znam šta se čudite, pa leto je počelo", kaže naš sagovornik.

"Muka je što se kuvamo i u autobusima, napolju je toplo pa je toplo i tu ništa ne možemo, ali prevoz plaćamo a nikakve uslove nemamo. U autobusu uvek gužva, klime ne rade, živa voda kad izađem", kaže naša sugrađanka.

Kao i svake godine kad, narodski rečeno, zvezda upekne, veliki problem nastane u gradskom prevozu. Naročito su problematična vozila koja nemaju klima uređaje, a dešava se i da građani otvore prozor i u klimatizovanim vozilima tako da na kraju klima nema nikakvog efekta.

Takođe, naša ekipa zaputila se da proveri kakvo je stanje u vozilima gradskog prevoza.

Ušli smo u nekoliko vozila, prvo smo ušli u autobus na liniji 23 u kom je klima bila uključena, a naš termometar je izmerio da je temperatura unutra iznosila 29 stepeni. Iskreno, u autobusu se zaista osećala razlika i bilo je znatno prijatnije.

1 / 7 Foto: Emillija Jovanović

Na nekoj od narednih stanica ušli smo u bus na liniji 53 i neprijatno se iznenadili jer je u njemu bilo pakleno skoro kao i napolju, temperatura je iznosila 34 stepena, a pravu sreću su imali oni koji su uspeli da se domognu prozora jer klima nije radila.

Zatim smo odlučili da proverimo kakvo je stanje u tramvaju i ušli smo u 12-ticu koja je bila klimatizovana, ali ne dovoljno. Termometar je pokazao 32 stepena u tramvaju.

Onda smo ušli u 46 i opet završili u paklenih skoro 35 stepeni bez klime.

Poslednja linija kojom smo se provozali bio je autobus 26, čuveni mali autobus, večito krcat ali nas je prijatno iznenadio jer je u njemu bilo 30 stepeni, znači moglo je da se diše.

U intervjuu za Espreso o sušnom periodu govorio je meteorolog Nedeljko Todorović, dužini trajanja visokih temperatura, kao i to kada možemo očekivati kišu.

Meteorolog Todorović
Meteorolog Todorovićfoto: RHMZ printscreen, Printscreen, Aleksandra Čolić

- Sušni period trajaće još nekoliko meseci, tačnije dva i po, koliko i leto. Moram napomenuti da do kraja ovog godišnjeg doba nećemo imati mnogo padavina, što uopšte nije dobro - rekao je on na početku i nastavio:

- Padavina će biti, ali ispod proseka. To će loše uticati na poljoprivredu jer i da padne naprimer krajem leta, ne može nadoknaditi period kada nije padala. Period bez kiše mogao bi da se produži - dodao je.

Meteorolog je istakao i da će biti lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, koje će nas povremeno rashlađivati. Stručnjak je i upozorio na to šta morate raditi usled velikih vrućina i koja grupa ljudi je najugroženija.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/DijanaS.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.