ČoKolinda, referenDum i državni udar: Godina koja dokazuje da se NA BALKANU NIKAD NIŠTA NE MENJA! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

REGION U 2016.

ČoKolinda, referenDum i državni udar: Godina koja dokazuje da se NA BALKANU NIKAD NIŠTA NE MENJA! (FOTO) (VIDEO)

Jeste da je "čoko rat" još sveža tema, ali svi ostali događaji bez Kolinde kao da uopše na nas nisu ostvaili utisak...
Objavljeno:

Referendumsko krčkanje u bosanskom loncu

Referendum o Danu Republike Srpske, održan 25. septembra, bio je glavno političko pitanje u Bosni i Hercegovini 2016. godine. Odluka Ustavnog suda BiH, donesena po zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o oceni ustavnosti Zakona o praznicima RS, kojom su pojedine njegove odredbe proglašene neustavnim, dovela je političku krizu do usijanja.

foto: Profimedia

Ideja o referendumu je potekla od Milorada Dodika, ali ju je prihvatila i opozicija pa su sve srpske stranke u Skupštini RS glasale za njegovo održavanje. Činjenica da je referendum održan samo nedelju dana pre lokalnih izbora, navela je mnoge da to protumače kao Dodikov marketinški potez, u cilju jačanja sopstvene političke pozicije.

foto: Fonet / AP

Rasprava prazniku pokrenula je niz drugih pitanja, pa su tako bošnjački političari, tumačeći referendum o prazniku kao referendum o nezavisnosti Srpske, pretili održavanjem referenduma o izdvajanju Srebrenice iz tog entiteta. Bilo je i mišljenja da bi Dodiku trebalo odgovoriti referendumon o ukidanju entiteta.

Da, referedum je uspeo! Na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava kao Dan Republike Srpske?", pozitivno je odgovorilo 99.8 odsto izašlih građana.

I tako... Nacionalisti su sve vreme ložili i lože vatru ispod bosanskog lonca, a doborom delu naroda iz glave ne izlazi ona parola sa protesta iz 2014. godine: "Gladni smo na sva tri jezika!"

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.