NEPOZNATI DETALJ sa konferencije koje je odredila SUDBINU SVETA: Bosna i Hrvatska biće U RUSKOJ INTERESNOJ SFERI!
Foto: wikipedia / Public domain

istok - zapad via balkan

NEPOZNATI DETALJ sa konferencije koje je odredila SUDBINU SVETA: Bosna i Hrvatska biće U RUSKOJ INTERESNOJ SFERI!

Poznati hrvatski šlager pevač Vice Vukov u Parizu 1971. godine saznao je da su Čerčil i Staljin na konferenciji na Jalti 1945. godine Hrvatsku i BiH dali Rusima...
Objavljeno: 12:20h

Tu Vukov hvali Titovu politiku, jer je "dugoročno sprečila da Hrvatsku zadesi sudbina tzv. zemalja satelita u političkom lageru SSSR-a".

foto: AP

Činjenicu da je stvaranje NATO i Varšavskog pakta fizičku podelu Jugoslavije učinilo preskupom, zbog opasnosti od svetskog rata, kao i da je politička konfrontacija onemogućavala konsensualno upravljanje Jugoslavijom po principu 50:50, što je Tito je vrlo vešto iskoristio za izgradnju samostalne pozicije Jugoslavije.

- Tito se, kao komunista, nije borio samo protiv nemačkih okupatora nego i protiv srpske monarhije - piše Vukov.

foto: Profimedia

- Hrvatskim ekstremnim nacionalistima brzo je izostala podrška naroda, pa su bili osuđeni da podele vojni poraz sa Nemcima, jer su za njih bili vezali svoju sudbinu. Politika srpskih nacionalista je bila nešto spretnija jer, sarađujući sa Nemcima, nikada nisu odbacili britansku političku kartu. Tito i njegovi partizani nastojali su svim silama da unište srpske kraljevske snage, što nije ostalo bez britanskog negativnog odjeka - piše Vukov.

Tito je, dakle, prihvatao britansku pomoć, ali se istovremeno borio protiv četnika, koji su skoro do kraja rata predstavljali jugoslovensku kraljevsku vladu u Londonu.

(Espreso.co.rs / 24 Sata)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.