PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA U PODGORICI: "Stanite uz Joanikija, svima pružamo ruku bratstva"
Poruka, Foto: Printscreen

svečani doček

PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA U PODGORICI: "Stanite uz Joanikija, svima pružamo ruku bratstva"

Mitropolit i patrijarh stigli u Hram Hristovog vaskrsenja

Objavljeno: 19:55h

Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz svih krajeva Crne Gore okupili su se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija sutra na Cetinju.

Porfirije i Joanikije su stigli ispred hrama nešto pre 18 časova, a na skupu su i premijer Zdravko Krivokapić, ministri, poslanici Demokratkog fronta i Demokrata.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije, pevaju Kosovu i Srbiji.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u dvodnevnu posetu Crnoj Gori uoči sutrašnjeg ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru čemu se oštro protive crnogorske organizacije, opozicija i veliki broj gradjana koji se danas okupljaju na Cetinju, koje obezbedjuju jake policijske snage.

Nije javno objavljeno kada će i kojim putem patrijah i mitropolit biti prebačeni na Cetinje.

Grupa građana blokirala je glavni magistralni put Podgorica - Cetinje i postavila barikadu napravljenu od guma kako bi sprečili ulazak Joanikija i patrijaha Porfirija na Cetinje.

Blokiran je i sporedni izlaz sa Cetinja ka Budvi i Podgorici. Put je blokirala grupa momaka svojim automobilima koji nose majice sa likom Svetog Petra Cetinjskog i na kojima piše "Vakat je".

Prethodno je grupa građana probila policijski kordon na ulazu na Cetinje i blokirala put.

Okupljenima se obratio i patrijarh Porfirije

"Najradije bih sve vas i sve građane Crne Gore smestio u svoje srce zaključao u njega i zajedno sa vama se popeo na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji nam daje uputstva kojim putem da idem i kojim rečima da opštimo jedni sa drugima", rekao je patrijarh Porfirije.

"Mi smo se molili Bogu da dobijemo na čelu ove drevne svetosavske Arhiepiskopije dostojnog Arhijereja i Gospod je preko Sabora arhijereja SPC je uslišio naše molitve", rekao je patrijarh koji je na tome čestitao i vernicima.

"Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji da stanu uz izabranog mitropolita Joanikija, pozvao je večeras srpski patrijarh Porfirije vernike Mitropolije crnogorsko-primorske.

Svima pružamo ruku bratstva i radost delimo, pružamo im ne jednu ruku kojom se rukujemo, već širimo obe ruke, srce i sve ih bratski grlimo i celivamo, poručio je Porfirije i naglasio da posebno ruke "šire onima koji ih danas ne priznaju za svoju braću".

Okupljenima se obratio i mitropolit Joanikije koji je istakao da je ovo prvi put da je patrijarh Porfirije posetio Crnu Goru i da ovom posetom on donosi mir i blagoslov.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.