ISPRED HRAMA U PODGORICI SVE SPREMNO ZA DOČEK PATRIJARHA: Vernici se okupljaju, neki su došli iz Kopenhagena
Patrijarh Porfirije, Foto: Printscreen/Instagram

svečani doček

ISPRED HRAMA U PODGORICI SVE SPREMNO ZA DOČEK PATRIJARHA: Vernici se okupljaju, neki su došli iz Kopenhagena

Kolone vozila takođe pristižu ispred Hrama

Objavljeno:

Građani su počeli da se okupljaju ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a na kojem će se okupljenima obratiti i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Deo grada preko Morače praktično je blokiran zbog kolone vozila koje pristižu ispred Hrama.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije... Pojedini od njih, kako su kazali, došli su iz Kopenhagena.

Kolone vozila takođe pristižu ispred Hrama.

Ranije danas je patrijarh srpski porfirije stigao u Podgoricu, a njegov svečani doček će biti upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će biti služena svečana doksologija i večernja služba.

Situacija povodom ustoličenja Vladike Joanikija prilično je uzavrela u Podgorici, podseća RINA. Protojerej Predrag Šćepanović rekao je da su velike pripreme u toku jer sada prvi put Porfirije dolazi kao patrijarh srpski.

- Biće na desetine vladika Srpske pravoslavne crkve, tako da će Podgorica biti centar Balkana, Evrope i pravoslavne vasiljene što nas čini naročito ponosnim. Postavljena je ogromna bina do sada nezabeležena u Crnoj Gori - kazao je protojerej Šćepanović koji je za trenutnu situaciju u Podgorici citirao i Svetog vladiku Nikolaja "Ubi nas neznanje".

Mitropolija crnogorsko - primorska je pozvala svoje vernike da proslave u svojim hramovima, to je jedan doprinos miru da se ustoličava mitropolit bez velikog Sabora jer u suprotnom bi došlo na desetine vernika.

Praksa je, inače, da se mitropoliti ustoličavaju na Cetinju. Od 56 mitropolita čak 40 ustoličeno je na Cetinju.

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.